18 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Нормативно-правова база
Регуляторна політика
Цивільний захист
Звернення громадян
  • Запобігання проявам корупції
  • Публічна інформація
  • Соціально-економічний розвиток
    Спостережна комісія
    Інвестиційний довідник
  • Містобудування та архітектура
  • Бюджет, фінанси, податки та збори
  • Розрахунки за енергоносії
  • Енергозбереження
  • Публічні закупівлі
  • Соціальний захист населення
  • Протидія домашньому насильству
  • Все про COVID-19
  • Гуманітарний розвиток району
  • Влада і громадськість
  • Громадська рада
  • Прес-центр
  • Реформи в Україні
  • Європейська інтеграція
  • Виборець має знати
  • Інформація з установ району
  • Пасажирські перевезення
  • Охорона навколишнього природного середовища
  • АРХІВ НОВИН

    « Квітень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30          
     

    Публічні закупівлі

     
    zakypivli
    Головна>Прес-центр>Аліменти під час карантину
    Вівторок, 28 квітня 2020 09:17

    Аліменти під час карантину

    Утримання дитини до досягнення нею повноліття, є обов’язком батьків. Незважаючи на те, що в Україні введено карантин через поширення пандемії коронавірусної хвороби COVID-19, обов’язок батьків щодо утримання їх дітей не припиняється. Але, як стягувати та сплачувати аліменти в умовах карантину? Чи є карантин  підставою для звільнення від обов’язку сплачувати аліменти? Чи можна через карантин збільшити або зменшити розмір аліментів?

    Так, аліменти можуть сплачуватися на підставі договору про сплату аліментів на дитину (аліментний договір), в якому батьки можуть визначити розмір аліментів та строки їх виплати, а також інші умови утримання дитини, зокрема, участь у додаткових витратах на утримання дитини. Такий договір укладається в письмовій формі і потребує обов’язкового нотаріального посвідчення. У разі ж порушення умов такого договору, аліменти можуть бути стягнуті на підставі виконавчого напису нотаріуса без потреби звернення до суду.

    При цьому, розмір аліментів, визначений аліментним договором не може бути нижче за мінімальний гарантований державою розмір аліментів, який не може бути менше 50 % прожиткового мінімуму, на сьогодні, для дітей до 6 років становить - 889,50 гривень, а для дітей від 6 до 18 років - 1109 гривень.

    Враховуючи, що сторони аліментного договору є більш вільними в можливостях визначити умови утримання дитини, ніж сторони відповідного судового спору, та беручи до уваги, що в умовах карантину робота судів є досить обмеженою, а нотаріусам дозволено здійснювати свою діяльність, тому укладення аліментного договору є, наразі, найбільш оптимальним способом врегулювання відносин щодо утримання дитини.

    Досягненню домовленостей, які можуть бути покладені в основу аліментного договору, може сприяти процедура медіації, в ході якої завдяки роботі з інтересами кожного з батьків, є можливість досягти найбільш гармонійного рішення щодо утримання дитини.

    Якщо ж, все-таки, домовитися не вдалося, стягувати аліменти необхідно в судовому порядку. Це можливо або шляхом звернення до суду з заявою про видачу судового наказу, або із зверненням до суду з позовною заявою про стягнення аліментів.

    Наказне провадження, в межах якого суд видає судовий наказ, є більш швидким варіантом вирішення спірних відносин щодо стягнення аліментів та дозволяє отримати необхідне судове рішення без потреби відвідувати суд, але має своїм недоліком обмеженість суми аліментів, яка не може перевищувати однієї чверті заробітку (доходу) платника аліментів на одну дитину та не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку або 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, якщо аліменти стягуються у твердій грошовій сумі.

    Якщо ж є потреба у стягненні більшої суми аліментів, необхідно звертатися до суду із позовною заявою, розгляд якої в умовах карантину може затягнутися, та, в більшості випадків потребує безпосередньої участі сторін в судових засіданнях. Щоправда, сторони можуть просити розглядати спір без їх участі, але це може перешкодити ефективному та повноцінному дослідженню судом обставин справи та призвести до негативних наслідків у вигляді неповного задоволення позову.

    Як же вирахувати суму аліментів, яку можна просити суд стягнути?

    Мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Для визначення розміру аліментів необхідно враховувати конкретні обставини життя та забезпечення дитини та доходу того з батьків, з кого відповідні аліменти стягуються. До обставин, які враховуються при визначенні розміру аліментів відносяться стан здоров’я та матеріальне становище дитини; стан здоров’я та матеріальне становище платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; наявність на праві власності, володіння та/або користування у платника аліментів майна та майнових прав, у тому числі рухомого та нерухомого майна, грошових коштів, виключних прав на результати інтелектуальної діяльності, корпоративних прав; доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів; інші обставини, що мають істотне значення.

    Розмір аліментів визначається як співвідношення потреб дитини із можливістю платника аліментів такі потреби задовольняти.

    Після отримання судового рішення щодо стягнення аліментів варто звертатися за його примусовим виконанням до виконавчої служби.

    Режим карантину не припиняє обов’язок щодо сплати аліментів. 

    Якщо ж платник аліментів відмовляється від сплати аліментів, аргументуючи, що через карантин не може вийти з дому. То Українське законодавство такі дії платника аліментів, вважатиме, як ухиленням від сплати аліментів.

    Згідно Сімейного кодексу України, у разі виникнення заборгованості з вини особи, яка зобов’язана сплачувати аліменти за рішенням суду або за домовленістю між батьками, одержувач аліментів має право на стягнення неустойки (пені) у розмірі 1 % суми несплачених аліментів за кожен день прострочення, але не більше 100 % заборгованості. Більше за те, у разі заборгованості зі сплати аліментів понад 4 місяці до платника аліментів можуть бути встановлені обмеження щодо виїзду за межі України, керування транспортними засобами, користування зброєю, права полювання. А у випадку ухилення від сплати аліментів понад шість місяців можлива й кримінальна відповідальність аж до обмеження волі на строк до двох років.

    Ключовим при стягненні пені за несплату аліментів є питання наявності вини платника аліментів у невиконанні свого обов’язку. Враховуючи ж, що під час карантину зросла кількість звільнень та змін в істотних умовах праці у вигляді «урізання» розміру заробітної плати та відправлення працівників у відпустку за власний рахунок, у платника аліментів можуть бути підстави для звільнення від відповідальності за несплату аліментів. Для цього платнику аліментів необхідно звернутися до суду із позовом про звільнення від сплати заборгованості, який повинен бути обґрунтований появою обставин, що мають істотне значення.

    Отже карантин може бути підставою для перегляду розміру аліментів,а також звільнення від відповідальності за невиконання відповідного обов’язку.

     Законодавча база України передбачає можливість збільшення або зменшення розміру аліментів за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану когось із них. Звернувшись  до суду із позовом щодо зменшення розміру аліментів, які сплачуються на утримання дитини, у зв’язку із зменшенням доходів через пандемію короно вірусу, платник аліментів матиме перспективу у прийнятті позитивного рішення щодо його вимог, але питання в тому як довго вони будуть розглядатися за обмеженої роботи судів під час карантину. В той же  час і в одержувача аліментів пандемія короновірусу може призвести до зміни матеріального стану, що може бути цілком обґрунтованою підставою для збільшення розміру аліментів.

    Таким чином, пандемія коронавірусної хвороби не є підставою для припинення зобов’язань зі сплати аліментів, але може бути підставою для перегляду їх розміру. В умовах обмеженої роботи судів на час карантину питання щодо утримання дітей краще вирішувати шляхом домовленостей, які потрібно закріпити у відповідному договорі, що потребує нотаріального посвідчення.

    Ковельський місцевий центр з надання

    безоплатної вторинної правової допомоги 

    Переглядів 2018
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Ковельська районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Ковельській райдержадміністрації.
    Адреса: 45000, м. Ковель, вул. Незалежності, 73, факс (0332) 772959, E-mail: info@koveladm.gov.ua
    © 2014 koveladm.gov.ua