20 вересня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Нормативно-правова база
Регуляторна політика
Цивільний захист
Звернення громадян
  • Запобігання проявам корупції
  • Публічна інформація
  • Соціально-економічний розвиток
    Спостережна комісія
    Інвестиційний довідник
  • Містобудування та архітектура
  • Бюджет, фінанси, податки
  • Розрахунки за енергоносії
  • Енергозбереження
  • Публічні закупівлі
  • Соціальний захист населення
  • Протидія домашньому насильству
  • Все про COVID-19
  • Гуманітарний розвиток району
  • Влада і громадськість
  • Громадська рада
  • Прес-центр
  • Реформи в Україні
  • Європейська інтеграція
  • Державний реєстр виборців
  • Інформація з установ району
  • Пасажирські перевезення
  • Охорона природи
  • АРХІВ НОВИН

    « Вересень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
                1
    2 3 4 5 6 7 8
    9 10 11 12 13 14 15
    16 17 18 19 20 21 22
    23 24 25 26 27 28 29
    30            
     

    Публічні закупівлі

     
    zakypivli
    Понеділок, 17 листопада 2014 11:25

    Цивільний захист населення

    На сторожі безпеки громадян

    Golovne-zadanniaЧлени регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій нині підсумовували результати проведених у 2015 році регіональних заходів із цивільного захисту населення та окреслювали основні плани цієї сфери на 2016-й.

    Насамперед голова обласної державної адміністрації Володимир Гунчик звернувся до керівного складу спеціалізованих служб цивільного захисту області, представників підприємств та організацій та відрекомендував членів президії, серед яких, окрім керівників регіонального рівня – й заступник директора департаменту Державної служби України з надзвичайних ситуацій Павло Афанасьєв. По тому Володимир Петрович наголосив:

    – В країні йде війна. Ми говоримо про це відкрито. Сьогодні, як ніколи, дуже важливим є захист свободи й незалежності нашої країни української армією. Однак  не менш мобілізованими мають бути виконавча влада, органи самоврядування, відповідні служби та громадськість. Кабінет Міністрів України зобов’язав нас забезпечити підвищений рівень безпеки на території кожної з областей.

    На переконання голови облдержадміністрації, спільними зусиллями у 2015 році вдалося втримати під контролем ситуацію на теренах Волинського краю.

    – Завдання влади – координація дій, – підкреслив Володимир Гунчик. Завдяки цьому стихійні явища, що виникали в області минулоріч, змогли вчасно ліквідувати. Як результат, починаючи з січня 2015 року, не надходило інформації про надзвичайні ситуації під час зимового періоду, був забезпечений безперешкодний проїзд до найвіддаленіших населених пунктів області. Більше того – незважаючи на засуху та порушення балансу води у регіоні, а також проблему з нестачею необхідної кількості відповідних фахівців, на Волині вдалося не допустити серйозних пожеж, так як це було в інших областях, а також попередити безліч інших стихійних явищ.

    Разом із тим, минулого року стала очевидною ціла низка проблемних питань, над вирішенням яких, зі слів голови облдержадміністрації, слід продовжувати працювати. У пошуках їхнього якнайкращого вирішення фахівці управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в області розробили проект Комплексної регіональної програми захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру у Волинській області на 2016-2020 роки.

    Нагадаємо, у третій декаді січня відбулося перше обговорення стратегічного документу, який поєднав у собі заходи п’яти програм із захисту населення  від небезпек різного характеру. На даний час програма перебуває на етапі доопрацювання.

    Далі про діяльність територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту Волині у минулому році прозвітували начальники управлінь ДСНС України в області та з питань цивільного захисту облдержадміністрації Володимир Грушовінчук та Олександр Блащук.

    6 797 виїздів пожежно-рятувальних підрозділів області за сигналом “Тривога”, 1323 з яких – задля ліквідації пожеж, 22 врятовані людські життя та матеріальні цінності на суму понад 110 мільйонів гривень, 167 залучень до розмінування території області, знешкодження 1051 вибухо-небезпечного пристрою, 368 випадків виконання аварійно-рятувальних робіт при дорожньо-транспортних пригодах, відкачуванні незначних підтоплень будинків або витягуванні автомобілів з кюветів. Ось далеко не увесь перелік нещасних випадків, з якими доводилося справлятися волинським рятувальникам у 2015 році.

    – Разом із тим, для запобігання випадків переохолодження людей та надання їм допомоги у період низьких температур управлінням ДСНС України в області спільно з органами місцевої влади у містах та районних центрах області визначено 31 стаціонарний пункт обігріву. З метою реагування на можливі надзвичайні ситуації в населених пунктах області, особливо на об’єктах інфраструктури та життєзабезпечення створено 17 мобільних груп реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру, – повідомив Володимир Грушовінчук.

    Наприкінці зустрічі Павло Афанасьєв окреслив загальну картину щодо виникнення надзвичайних ситуацій в Україні. По тому учасники заходу обмінялися думками з приводу створення матеріальних резервів для регіональних управлінь Державної служби з надзвичайних ситуацій України. Не оминули увагою і проблеми забезпечення безпеки в об’єднаних територіальних громадах, котрим потрібно буде створити окремі місцеві рятувальні команди.

    Поділився Володимир Гунчик також ідеєю створення загальноукраїнської системи оповіщення населення у разі загрози виникнення надзвичайних ситуацій, на зразок американської системи 911.

    Підбиваючи ж підсумки, голова облдержадміністрації  підкреслив необхідність доопрацювання проекту Комплексної регіональної програми захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру у Волинській області на 2016-2020 роки та направлення її на розгляд депутатів під час березневої сесії. Він також додав, що такого типу програми мають бути затверджені на усіх рівнях влади – починаючи з найнижчого органу місцевого самоврядування, як от сільська чи селищна рада, і закінчуючи – загальнодержавним. Позаяк це значно полегшить можливість фінансування заходів з цивільної, екологічної та техногенної безпеки громадян України.

    Завершилась зустріч приємною подією – Володимир Гунчик нагородив Почесною грамотою обласної державної адміністрації начальника відділу з питань цивільного захисту та кадрової роботи виконавчого  комітету Володимир-Волинської міської  ради Миколу Мороза, головного спеціаліста з питань цивільного захисту населення Любомльської районної державної адміністрації Євгенія Іваніцького та  головного спеціаліста з питань цивільного захисту та надзвичайних ситуацій апарату Горохівської районної державної адміністрації Тараса Севастяна.

    Відділ інформаційної політики облдержадміністрації

     

    Засідання міжвідомчого оперативного штабу

    Питання техногенної безпеки та цивільного захисту – на контролі. Щодня упродовж робочого тижня відбувається засідання міжвідомчого оперативного штабу Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Від найвищої  виконавчої гілки влади в області – перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Кудрявцев та начальник управління цивільного захисту облдержадміністрації Василь Ромко.

    Варто наголосити, що засідання відбуваються у режимі відеоконференції, а відтак присутні отримують оперативну інформацію, якою є ситуація в кожному регіоні країни.

    Зважаючи на складну суспільно-політичну ситуацію на півдні та сході України, під час засідань обговорюють питання щодо техногенно-екологічної безпеки та цивільного захисту населення, готовності створених в області мобільних оперативних груп до реагування на можливі надзвичайні ситуації, приведення у належний стан захисних споруд, налагодження системи оповіщення та навчання населення діям у випадку виникнення надзвичайних ситуацій тощо.

    Окрім того, на особливому контролі – питання, пов’язані з соціальним забезпеченням та розміщенням громадян України, які переміщуються з тимчасово окупованих територій та районів проведення антитерористичної операції.

    Відділ інформаційної політики облдержадміністрації.

     

    УКРАЇНА

     

    ВОЛИНСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ

    Рекомендації громадянам з попередження терористичних актів

    З метою попередження можливості проведення терористичних актів в багатоквартирних житлових будинках або поблизу них – організовуйте вивчення реального стану і розташування будівель, для чого вимагайте від відповідальних осіб житлових органів проведення  регулярних обстежень придомової території, підвальних та технічних приміщень. Знання реального стану та особливостей території мешкання необхідно для запобігання можливості проведення терористичного акту.

    Вивчіть, які приміщення, вузли, агрегати встановлені (побудовані) у будинку та поблизу його, за периметром, а також чітко уясніть:

    - ким вони обслуговуються або орендуються;

    - хто несе відповідальність за їх експлуатацію та утримання;

    - телефони орендарів та власників приміщень та обладнання, телефони чергових силових структур та аварійних служб;

    - уважно вивчіть схему Вашого під’їзду та поверху проживання;

    - оберіть серед найбільш відповідальних мешканців старшого по будинку, під’їзду;

    - вивчіть місця можливого закладання вибухових пристроїв, складування вибухонебезпечних речовин;

    - знайте в обличчя закріплених працівників комунальних служб, які обслуговують Ваш будинок.

    Не залишайте без уваги появу біля будинку сторонніх осіб, які не мають до нього функціональної належності, але прагнуть обстежити його та проникнути до нього, розпитують мешканців про місця у будинку, які підходять для закладання зарядів або складування вибухових речовин.

    Особливу увагу зверніть на паркування біля будинку незнайомих, бездоглядних автомобілів, завантажених та закритих незнайомих контейнерів та інших підозрілих предметів.

     

    Дії населення при виявленніпідозрілого предмету

    Останнім часом часто зустрічаються випадки виявлення громадянами підозрілих предметів, які можуть виявитися вибуховими пристроями. Подібні предмети виявляють у транспорті, на сходових майданчиках, біля дверей квартир, в установах та місцях скопичення людей.

    Як поводитися при цьому? Як Вам діяти ?

    - Якщо виявлений предмет не повинен, як Вам здається, перебувати  «в цьому місці» і в «цей час», не залишайте цей факт без уваги.

    - Якщо Ви виявили забуту або безгоспну річ у громадському транспорті, запитайте людей, що знаходяться поруч з Вами. Намагайтесь встановити або власника, або хто міг її залишити. Якщо господар не встановлений, негайно повідомте про знахідку водія (машиніста) транспортного засобу.

    - Якщо Ви виявили підозрілий предмет у під’їзді свого будинку, опитайте сусідів, можливо, він належить їм. Якщо власника не встановлено – негайно повідомте про знахідку в підрозділи СБУ, МВС, ДСНС.

    У всіх перерахованих випадках:

    - не чіпайте, не відкривайте та не переміщуйте знахідку;

    - зафіксуйте час виявлення знахідки; намагайтеся зробити так, щоб люди відійшли якнайдалі від небезпечної знахідки;

    - обов’язково дочекайтеся прибуття оперативно-слідчої групи;

    - не забувайте, що Ви є самим найважливішим свідком; виключіть використання мобільними телефонами. засобами радіозв’язку, які здатні викликати спрацювання радіопідривача;

    - після прибуття представників правоохоронних органів – негайно вкажіть місце знаходження підозрілого предмету.

    Пам’ятайте: зовнішній вигляд предмету може приховувати його справжнє призначення. Для камуфляжу вибухових пристроїв використовуються звичайні побутові предмети: сумки, пакети, згортки, коробки, іграшки та інше.

    Ознаки наявності вибухових пристроїв

    Присутність дротів, невеликої антени, скетчу; підозрілі звуки з виявленого предмету (цокання годинника, клацання); наявність на знайденому предметі джерел живлення (батарейок, акумуляторів); наявність розтяжки з дроту, шпагату, мотузки; незвичайне розміщення предмету; специфічний, не властивий для навколишньої місцевості, запах; безгоспні портфелі, валізи, сумки, пакунки, мішки, ящики, коробки та інше.

    Дії населення при виявленні підозрілого

    поштового відправлення

    Останнім часом в багатьох країнах світу почастішали випадки проведення терористичних актів з використанням поштового каналу:

    - шляхом розсилки бандеролей, посилок, в яких розміщені вибухові пристрої та які вибухають під час розкриття;

    - шляхом розсилки листів, бандеролей, посилок тощо, оброблених збудниками небезпечних інфекційних захворювань

    Ознаки безпеки:

    - відсутність на поштовому відправленні зворотного адресу відправника;

    отримання відправлення від  незнайомого адресату, або з надписом «особисто»,

    - «конфіденційно»;

    - незвичайна вага та конфігурація відправлення, його нерівні краї;

    - відправлення зі слідами розтину листів, пакетів, упаковки бандеролей та посилок;

    - наявність підозрілих вкладень в кореспонденцію (мікровкладень, порошків, потемніння паперу від хімічної обробки);

    - присутність у кореспонденції навпомацки дротів, сипучих речовин;

    - специфічний, не властивий для приміщення, запах поштового відправлення або вкладення в нього.

    Дії при виявленні  підозрілого поштового відправлення:

    - припинити будь-які дії з відкриття поштового відправлення;

    - кореспонденцію з ознаками наявності підозрілих речовин ізолювати в поліетиленовий пакет та перев’язати його скетчем або шпагатом, ні в якому разі не пробувати речовину на смак;

    - негайно  ретельно обробити руки миючими засобами;

    - вийти самому та видалити з приміщення, де знаходиться поштове відправлення, інших присутніх, особливо дітей;

    - негайно повідомити про виявлене підозріле поштове відправлення чергові служби СБУ, МВС, ДСНС;

    - виключити використання мобільних телефонів, засобів радіозв’язку, здатних викликати спрацювання радіопідривника;

    - дочекатися прибуття представників правоохоронних органів.

     

    Дії населення при захопленні у заручники

    Що робити якщо Вас захопили у заручники:

    - візьміть себе в руки, заспокойтеся, не панікуйте. Розмовляйте спокійним голосом;

    - підготуйтеся фізично і морально до можливого суворого випробування;

    - не виявляйте ненависті та зневаги до людей, що захопили Вас;

    - з самого початку (особливо в першу годину) виконуйте всі вказівки бандитів;

    - не привертайте увагу терористів своєю поведінкою, не виявляйте активного опору – це може погіршити Ваше становище;

    - не намагайтеся бігти, якщо немає повної впевненості в успіху втечі, Ви можете дуже нашкодити собі – бо до Вас будуть застосовані більш суворі заходи, подібні дії можуть ускладнити не тільки Ваше становище, а й інших заручників;

    - заявіть про своє погане почуття;

    - якщо терористи примушують зробити письмове або усне (в аудіо- або відеозапису) звернення до влади з викладом їх вимог, робіть це тільки в тій формі та обсязі, на яких наполягають викрадачі; при цьому уникайте власних заяв і оцінок, щоб не погіршити своє положення і положення інших заручників;

    - запам’ятайте як можна більше інформації про терористів (їх кількість, озброєння, зовнішній вигляд, особливості зовнішності, стать, акцент, тематику розмови, темперамент, манеру поведінки);

    - намагайтеся визначити місце свого знаходження (ув’язнення);

    - не нехтуйте їжею. Це допоможе Вам зберегти сили та здоров’я;

    - розташуйтеся подалі від вікон, дверей і самих терористів – це необхідно для забезпечення Вашої безпеки у разі штурму приміщення, стрільби снайперів на поразку злочинців;

    - при штурмі будівлі лягайте на підлогу обличчям донизу, поклавши руки на потилицю;

    - одразу після звільнення не давайте коментарів ЗМІ до тих пір, поки не буде проведена бесіда з офіційним представником проведення операції по звільненню заручників і не будуть отримані відповідні рекомендації.

    Дії населення при боротьбі з тероризмом

    Тероризм – суспільно небезпечна діяльність, яка полягає у свідомому, цілеспрямованому застосуванні насильства шляхом захоплення заручників, підпалів, вбивствах, тортурах, залякування населення і органів влади або здійснення інших посягань на життя або здоров’я ні в чому не повинних людей або загрози вчинення злочинів для досягнення своїх цілей.

    Ваші грамотні і рішучі дії з виявлення фактів підготовки до вчинення терористичних актів і своєчасному повідомленню про них правоохоронним органам допоможуть зберегти життя Вам, Вашим рідним, близьким та іншим людям.

    Ознаки можливої підготовки до здійснення

    терористичних актів:

    - поява підозрілих осіб, які цікавляться у місцевих жителів інформацією про підприємства  та можливістю потрапити  до них, минаючи його охорону;

    - вивчення підозрілими особами місцевості, розміщення на ній підприємств, складання їх планів, схем, проведення фото- відеозйомки;

    - наявність у незнайомої людини предметів, замаскованих під зброю, вибухові пристрої, а також наявність великих сум грошей;

    - звернення незнайомих осіб до місцевих жителів за підозріло великі гроші надати на нетривалий термін житло, стоянку для автотранспорту, місце для зберігання вантажу, з проханнями перегнати автомобіль, передати   посилку, познайомити з якою-небудь людиною та інше;

    - наміри немісцевих підозрілих осіб під різними приводами познайомитися з людьми, які працюють на підприємствах з режимом допуску на них, вивчення ними порядку охорони та допуску на підприємства.

     При виявленні підозрілих осіб та предметів: Дзвоніть в чергові служби СБУ, МВС, ДСНС України. Пильність повинна бути постійною і активною.

     

    Порядок укриття населення у захисних спорудах цивільного захисту

    Укриття населення в захисних спорудах є найбільш надійним способом захисту від впливу небезпечних факторів, що виникають внаслідок надзвичайних ситуацій, воєнних дій або терористичних актів. В залежності від захисних властивостей ці споруди поділяються на сховища і протирадіаційні укриття (ПРУ).

    Сховище - герметична споруда для захисту людей, в якій протягом певного часу створюються умови, що виключають вплив на них небезпечних факторів, які виникають внаслідок надзвичайної ситуації, воєнних (бойових) дій та терористичних актів.

    Протирадіаційне укриття - негерметична споруда для захисту людей, в якій створюються умови, що виключають вплив на них іонізуючого опромінення у разі радіоактивного забруднення місцевості.

     Крім того, для захисту людей можуть застосовуватися найпростіші укриття.

    Найпростіше укриття – це фортифікаційна споруда, цокольне або підвальне приміщення, що знижує комбіноване ураження людей від небезпечних наслідків надзвичайних ситуацій, а також від дії засобів ураження в особливий період.

     Районний фонд захисних споруд на 01.11.2014 року  складається із 42 споруд, місткістю 7579 осіб, з них: протирадіаційних укриттів - 10 шт., місткістю - 1710 осіб.; приміщень для пристосування під ПРУ - 8 шт., місткістю - 1680 осіб.; підвальних та інших заглиблених приміщень які можна пристосувати під ПРУ - 24 шт.,місткістю - 4455осіб.

    З 18 наявних протирадіаційних укриттів знаходяться в належному стані та готові до використання 11, в яких укриваються:

    - працівники суб’єктів господарювання, віднесених до першої та другої категорій цивільного захисту та розташованих за межами зон можливих значних руйнувань населених пунктів, які продовжують свою діяльність у воєнний час;

    - працівники суб’єктів господарювання, розташованих у зонах можливих руйнувань, небезпечного і значного радіоактивного забруднення навколо атомних електростанцій;

    - населення міст, не віднесених до груп цивільного захисту, та інших населених пунктів, а також населення, евакуйоване з міст, віднесених до груп цивільного захисту і зон можливих значних руйнувань;

    - хворі, медичний та обслуговуючий персонал закладів охорони здоров’я, розташованих за межами зон можливих значних руйнувань міст, віднесених до груп цивільного захисту, і суб’єктів господарювання, віднесених до категорій цивільного захисту, а також закладів охорони здоров’я, які продовжують свою діяльність у воєнний час;

    Решта населення укривається в найпростіших укриттях.

    Дані про місцезнаходження сховищ, протирадіаційних укриттів та найпростіші укриття, їх адреси знаходяться в головного спеціаліста з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту Горохівської районної державної адміністрації, органах місцевого самоврядування та Горохівському районному відділі  УДСНС України у Волинській області.

     

    Порядок   проведення   збору та  укриття  населення  у  захисних спорудах цивільного захисту

             При раптовому початку військових дій із застосуванням звичайних засобів ураження інженерне забезпечення заходів цивільного захисту здійснюється у відповідності із специфікою та обсягом завдань інженерного забезпечення, які покладено на служби цивільного захисту.

            Обсяги і зміст заходів, які виконуються інженерними службами, залишаються такими ж, як і при планомірному переведенні цивільного захисту з постійної у повну готовність особливого періоду, і проводяться у максимально стислі строки.

            За сигналом населення зобов’язане увімкнути радіотрансляційні та телевізійні приймачі для прослуховування нагального повідомлення.

            У всіх випадках використання систем оповіщення з увімкненням сирен негайно доводиться до населення відповідне повідомлення засобами проводового радіо, припиняється трансляція всіх інших передач.

            Кожен громадянин України повинен знати сигнали оповіщення цивільного захисту та вміти правильно діяти відповідно до них в умовах загрози та виникнення надзвичайних ситуацій.

               Далі наведені варіанти дій населення при різноманітній небезпеці та порядок дій населення при отриманні сигналів.

               З метою привернення уваги до населення доводиться сигнал оповіщення цивільного захисту „Увага всім!” шляхом включення електросирен, дублювання протяжними гудками інших звукових пристроїв суб’єктів господарювання та транспортних засобів.

               Після цього у мовному режимі через засоби масової інформації (радіо, телебачення тощо) до населення доводиться сигнал “Повітряна тривога” та порядок дій за цим сигналом.

               З моменту подачі сигналу “Повітряна тривога” для вжиття заходів захисту може бути всього лише кілька хвилин. Ці хвилини необхідно використати з максимальною доцільністю.

               Почувши сигнал “Повітряна тривога” необхідно:

               а) якщо громадяни знаходяться вдома:

               ввімкнути приймач радіотрансляційної мережі, теле- та радіоприймач, уважно прослухати інформацію;

     якщо є можливість, попередити сусідів та одиноких людей, які мешкають поруч;

     закрити вікна, вимкнути всі нагрівальні прилади, перекрити газову мережу, загасити печі, вимкнути світло;

               швидко одягнутися, перевірити наявність пришитих з внутрішнього боку одягу в дітей дошкільного віку записів: прізвище, ім’я, по батькові, адреса, вік, номер домашнього телефону;

               взяти індивідуальні засоби захисту та завчасно підготовлений запас продуктів і води, особисті документи, кишеньковий ліхтарик та найкоротшим шляхом прямувати до найближчої захисної споруди;

               зайняти місце у захисній споруді та виконувати вимоги старшого (коменданта): не палити, не смітити, голосно не розмовляти, дотримуватися спокою і порядку, обов'язково допомагати дітям, літнім людям та інвалідам;

               уважно слідкувати за розпорядженнями та сигналами цивільного захисту.

               У разі відсутності в радіусі 500 м від будинку проживання захисної споруди необхідно використати для укриття підвальне приміщення під будинком.

               У жодному разі не можна після сигналу “Повітряна тривога” залишатися в будинках, особливо на верхніх поверхах, адже при вибуху вони руйнуватимуться під впливом ударної хвилі.

               До ускладнення обстановки громадянам необхідно з’ясувати в консультаційному пункті органу місцевого самоврядування (комунальному підприємстві, ЖЕКу, селищній (сільській) раді):

             прогнозовані надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру і порядок дій населення при їх виникненні;

             маршрути евакуації (якщо вона передбачається) у безпечний район;

             місце розташування захисної споруди, до якої можливо дістатися.

            У разі настання загрозливого періоду доцільно потурбуватись про наявність:

             найпростіших засобів індивідуального захисту (респіратори, ватно-марлеві пов’язки або протипилові тканинні маски);

             найпростіших засобів медичної допомоги (бинт, йод, джгут, перекис водню, нашатирний спирт, знеболювальні засоби тощо);

             б) якщо громадяни знаходяться на роботі:

             виконати заходи, передбачені на цей випадок Планом дій, Інструкцією, та діяти за вказівками керівництва суб’єкта господарювання;

             швидко, без паніки зайняти місце у захисній споруді (сховищі, підвальному приміщенні) та виконувати вимоги старшого (коменданта);

             в) якщо люди знаходяться у громадському місці:

             вислухати вказівки адміністрації і діяти у відповідності з ними (йти в зазначені сховища або укриття).

             Взагалі в хвилини небезпеки кожному громадянину необхідно мобілізувати себе, проявити мужність, самовладання і, звичайно, діяти з граничною швидкістю.

     

    П А М ’ Я Т К А

    щодо дій населення під час бойових дій

             1. При загрозі ураження стрілецькою зброєю:

             закрити штори або жалюзі (заклеїти вікна паперовою стрічкою) для зменшення ураження розбитим віконним склом;

             вимкнути світло, закрити вікна та двері;

             зайняти місце на підлозі в приміщенні, де немає вікон (комора, ванна кімната, вітальня);

             поінформувати доступними засобами про небезпеку близьких та знайомих.

             2. При загрозі бойових дій:

             закрити штори або жалюзі (заклеїти вікна паперовою стрічкою) для зменшення ураження розбитим віконним склом;

             вимкнути світло, перекрити газ, воду, загасити пічне опалення;

             взяти документи, гроші, предмети першої необхідності, медичну аптечку та продукти харчування;

             залишити помешкання та зайняти місце у захисній споруді чи підвалі;

              попередити про небезпеку сусідів, надати допомогу людям похилого віку, інвалідам та дітям;

              без нагальної потреби не залишати безпечне місце;

              бути максимально обережними та не піддаватись паніці.

              3. Якщо стався вибух:

              уважно озирнутися довкола і визначити наявність загрози подальших руйнувань та зсувів стін і перекриття, а також, чи є поблизу хтось, кому необхідна допомога; 

              якщо є можливість, спокійно, без паніки залишити місце пригоди;

              у разі, якщо людина опинилася під завалом, необхідно подавати голосові сигнали, проявляти меншу активність, берегти сили;

              виконувати всі вказівки  рятувальників.

              4. При загрозі масових заворушень:

              зберігати спокій та розсудливість;

              при перебуванні на вулиці негайно залишити місце масового скупчення людей, уникати агресивно налаштованих осіб;

              не піддаватись на провокації;

              надійно закрити двері, не підходити до вікон, не виходити на балкон;

              без нагальної потреби не залишати приміщення.

     

    П А М ’ Я Т К А

    щодо дій населення при захопленні у заручники

              1. У разі взяття у заручники:

              взяти себе в руки, заспокоїтись, не панікувати, розмовляти спокійним голосом;

              підготуватись фізично і морально до можливого суворого випробування;

              не виявляти агресії та зневаги до осіб, в полоні яких опинились;

              від самого початку (особливо в першу годину) виконувати всі вказівки зловмисників;

              не привертати увагу зловмисників своєю поведінкою, не чинити активний опір, оскільки це може погіршити  становище;

              не намагатися бігти, якщо немає повної впевненості в успіху втечі. Це може призвести до того, що будуть застосовані більш суворі заходи, подібні дії можуть ускладнити не тільки становище окремого заручника, а й інших осіб;

              заявити про  погане самопочуття;

              запам’ятати якомога більше інформації про зловмисників (їх кількість, озброєння, зовнішній вигляд, особливості зовнішності, стать, акцент, тематика розмови, темперамент, манера поведінки);

               намагатися визначити місце свого знаходження (ув’язнення);

               не нехтувати їжею, що допоможе зберегти сили та здоров’я;

               розташуватися подалі від вікон, дверей і самих зловмисників, що необхідно для забезпечення безпеки у разі штурму приміщення, стрільби снайперів на поразку злочинців.

               При штурмі будівлі необхідно лягти на підлогу обличчям донизу, склавши руки на потилиці. Слід пам’ятати, що правоохоронні органи та місцева влада роблять все, аби визволити заручників.

     

    Дії населенню по боротьбі з тероризмом

               Необхідно бути уважним до того, що відбувається довкола. Пильність повинна бути постійною і активною. Виважені та рішучі дії з виявлення фактів підготовки до вчинення терористичних актів і своєчасне повідомлення про них правоохоронних органів допоможуть зберегти життя багатьом людям.

               Ознаки можливої підготовки до здійснення терористичних актів:

               поява підозрілих осіб, які цікавляться у місцевих жителів інформацією про підприємства  та можливістю потрапити  до них повз охорону;

               вивчення підозрілими особами місцевості, розміщення на ній підприємств, складання їх планів, схем, проведення фото- та відеозйомки;

               наявність у незнайомої людини предметів, схожих на замасковану зброю, вибухові пристрої, а також наявність великих сум грошей;

              звернення незнайомих осіб до місцевих жителів з приводу надання за підозріло великі гроші на нетривалий термін житла, стоянки для автотранспорту, місця для зберігання  вантажу, а також з проханнями перегнати автомобіль, передати посилку, познайомити з якою-небудь людиною тощо;

             наміри немісцевих підозрілих осіб під різними приводами познайомитися з людьми, які працюють на підприємствах з режимом допуску на них, вивчення ними порядку охорони та допуску на підприємства.

    Дії керівників підприємств та організацій щодопопередження терористичних актів

             Останнім часом на об’єктах господарювання почастішали випадки виявлення підозрілих предметів, які можуть виявитися вибуховими пристроями.

    Рекомендовані заходи попереджувального характеру:

               посилення пропускного режиму при вході та в’їзді на територію об’єкта, встановлення систем сигналізації, аудіо- та відеоспостереження і запису;

               встановлення надійної огорожі довкола території об’єкта;

               щоденні обходи території об’єкта і огляд місць зосередження підозрілих предметів з метою своєчасного виявлення вибухових пристроїв;

                періодична комісійна перевірка складських приміщень;

                більш ретельний підбір та перевірка кадрів;

                організація та проведення спільно з правоохоронними органами інструктажів і практичних занять щодо дій при виникненні надзвичайних ситуацій;

                при укладанні договорів щодо здачі складських (підсобних) приміщень в оренду в обов’язковому порядку включати до них пункти, які дають право адміністрації об’єкта при необхідності здійснювати перевірку орендованих приміщень;

                у разі виявлення підозрілого предмета негайно повідомляти про це  правоохоронні органи та аварійні служби по телефону;

                до прибуття оперативно-слідчої групи забезпечити охорону місця знаходження підозрілого предмета, евакуювати співробітників на безпечну відстань;

               у разі необхідності розпочати евакуацію людей згідно з наявним планом, відключити енергоносії та привести в готовність усі наявні засоби пожежегасіння.

                Слід пам’ятати, що відповідно до чинного законодавства України керівник суб’єкта господарювання несе відповідальність за життя та здоров’я своїх підлеглих.

     

     

    Переглядів 6017 Останнє редагування Четвер, 04 лютого 2016 08:11
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Ковельська районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Ковельській райдержадміністрації.
    Адреса: 45000, м. Ковель, вул. Незалежності, 73, факс (0332) 772959, E-mail: info@koveladm.gov.ua
    © 2014 koveladm.gov.ua