01 травня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Нормативно-правова база
Регуляторна політика
Цивільний захист
Звернення громадян
  • Запобігання проявам корупції
  • Публічна інформація
  • Соціально-економічний розвиток
    Спостережна комісія
    Інвестиційний довідник
  • Містобудування та архітектура
  • Бюджет, фінанси, податки та збори
  • Розрахунки за енергоносії
  • Енергозбереження
  • Публічні закупівлі
  • Соціальний захист населення
  • Протидія домашньому насильству
  • Все про COVID-19
  • Гуманітарний розвиток району
  • Влада і громадськість
  • Громадська рада
  • Прес-центр
  • Реформи в Україні
  • Європейська інтеграція
  • Виборець має знати
  • Інформація з установ району
  • Пасажирські перевезення
  • Охорона навколишнього природного середовища
  • АРХІВ НОВИН

    « Квітень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30          
     

    Публічні закупівлі

     
    zakypivli
    Головна>Прес-центр>Заходи безпеки при роботі з пестицидами.
    Понеділок, 15 квітня 2024 11:52

    Заходи безпеки при роботі з пестицидами.

    Одним із основних завдань під час проведення комплексу польових робіт є захист сільськогосподарських культур від шкідливих організмів. Усі агропідприємства та громадяни, що використовують засоби захисту рослин зобов’язані дотримуватись правил їх транспортування, зберігання та застосування, які регламентуються вимогами законів України «Про пестициди та агрохімікати», «Про захист рослин», «Про бджільництво» та Державними   санітарними  правилами «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві».  

    Основні правила поводження з пестицидами:

    До всіх видів робіт, пов’язаних із застосуванням пестицидів, робітники повинні допускатися після навчання щодо безпечного поводження з пестицидами за наявності посвідчення про право роботи із пестицидами, після проходження медичного огляду.

    Не допускаються до цих робіт особи , що не досягли 18 років, вагітні і жінки, що годують груддю.

    Застосування засобів захисту рослин повинно здійснюватися згідно з «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні», і доповненнями до нього, які містять науково обґрунтовані регламенти застосування препаратів та є обов’язковими для дотримання всіма фізичними особами та суб’єктами господарювання.

    Обробка рослин та інших об’єктів повинна здійснюватися суворо за показаннями з обов’язковим врахуванням економічного порогу шкідливості (ЕПШ), ступеню розвитку хвороби рослин і бур’янів, а також прогнозу погоди. Усі роботи з пестицидами слід проводити в ранні ранкові (до 10) і вечірні години при мінімальних висхідних повітряних потоках.

    Як виняток, допускається проведення обробок у денні години   у   похмурі   і  прохолодні  дні.

    Заборонено обробку квітучих медоносів і пилконосів під час масового льоту бджіл, обробки проводити в фазу бутонізації до цвітіння.

    Завчасно, але не менш ніж за три доби до початку проведення кожної хімічної обробки суб’єкт господарювання повідомляє органи місцевого самоврядування про заплановане застосування засобів захисту рослин шляхом надання повідомлення.

    У разі, якщо територія, на якій планується застосування засобів захисту рослин, знаходиться на адміністративній території двох чи більше органів місцевого самоврядування (з урахуванням відстані 10 кілометрів від зовнішнього периметру території застосування засобів захисту рослин), завчасне повідомлення подається до всіх таких органів місцевого самоврядування.

    Зона санітарного розриву від населених пунктів, тваринницьких комплексів, місць проведення ручних робіт по догляду за сільгоспкультурами, водойм і місць відпочинку при вентиляторному обприскуванні повинна бути не менше 500 м, при штанговому і гербігації дощуванням – 300м.

    У період проведення робіт у радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються, установлюються попереджувальні написи.

    При цьому повідомляється дата обробки, назва препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату.

    Усі роботи з пестицидами і протруєним насіннєвим матеріалом обов’язково реєструються у спеціальних журналах: приходу-витрати пестицидів; протруєного насіння; з охорони праці.

    Особи, що виконують роботи, пов’язані із пестицидами, обов’язково повинні користуватися засобами індивідуального захисту, та дотримуватися санітарних правил і норм особистої гігієни.

    Під час роботи із засобами захисту рослин забороняється палити, вживати алкоголь та їжу. У разі підозри на отруєння відразу необхідно звернутись до лікаря.

    Бажано показати йому етикетку від препарату або розповісти, з чим був контакт.

    Тривалість роботи з пестицидами І і ІІ класу небезпеки не повинна перевищувати 4 год, з іншими – 6 год. на добу з доробкою іншої частини робочого дня на операціях, не пов’язаних із застосуванням пестицидів.

    Не дозволяється застосовувати авіаційні обробки пестицидами на сільськогосподарських культурах та інших угіддях, що розташовані ближче 5 км від місць постійного перебування пасік.

    Зберігати засоби захисту рослин потрібно у паспортизованих складах окремо від мінеральних добрив, продуктів харчування, фуражу, питної води і різних предметів та матеріалів господарського призначення.

    Необхідно дотримуватись всіх регламентів зберігання, транспортування та застосування пестицидів відповідно до нормативно-правових актів.

     ЗАБОРОНЕНО: обробку квітучих медоносів і пилконосів під час масового льоту бджіл; приготування розчинів пестицидів безпосередньо в полі без засобів механізації; залишати пестициди  та  отруєні  принади без   охорони   в   місцях   застосування.

    ПАМ’ЯТАЙТЕ: що при неправильному застосуванні пестицидів можна завдати  значної шкоди не тільки навколишньому  середовищу, а й здоров’ю людей! Порушення Законів України «Про захист рослин», «Про пестициди і агрохімікати» тягне за собою цивільну, дисциплінарну, адміністративну або кримінальну відповідальність.

    Переглядів 77
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Ковельська районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Ковельській райдержадміністрації.
    Адреса: 45000, м. Ковель, вул. Незалежності, 73, факс (0332) 772959, E-mail: info@koveladm.gov.ua
    © 2014 koveladm.gov.ua