03 травня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Нормативно-правова база
Регуляторна політика
Цивільний захист
Звернення громадян
  • Запобігання проявам корупції
  • Публічна інформація
  • Соціально-економічний розвиток
    Спостережна комісія
    Інвестиційний довідник
  • Містобудування та архітектура
  • Бюджет, фінанси, податки та збори
  • Розрахунки за енергоносії
  • Енергозбереження
  • Публічні закупівлі
  • Соціальний захист населення
  • Протидія домашньому насильству
  • Все про COVID-19
  • Гуманітарний розвиток району
  • Влада і громадськість
  • Громадська рада
  • Прес-центр
  • Реформи в Україні
  • Європейська інтеграція
  • Виборець має знати
  • Інформація з установ району
  • Пасажирські перевезення
  • Охорона навколишнього природного середовища
  • АРХІВ НОВИН

    « Травень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3 4 5
    6 7 8 9 10 11 12
    13 14 15 16 17 18 19
    20 21 22 23 24 25 26
    27 28 29 30 31    
     

    Публічні закупівлі

     
    zakypivli
    Головна>Прес-центр>Пожежна безпека під час новорічних свят та безпека на льоду: рекомендації рятувальників
    Субота, 23 грудня 2023 13:10

    Пожежна безпека під час новорічних свят та безпека на льоду: рекомендації рятувальників

    Про основні правила та рекомендації щодо пожежної безпеки під час свят та безпеки на льоду розповів керівник пресслужби обласного управління ДСНС Волині Володимир Нестеров.

    Небезпека тонкого льоду: перші дії та самодопомога

    Як поводитись у випадках провалу під кригу, як допомогти іншим та правила безпеки на льоду для дітей та дорослих, – про це напередодні різдвяно-новорічних вихідних нагадав волинянам керівник пресслужби обласного управління ДСНС Волині Володимир Нестеров.

    Перший лід є надзвичайно небезпечним. Особливо зараз, коли відлигу скує пониження температури і крига на річках та озерах стане трошки міцнішою. Однак це – лише на перший погляд, наголошує рятувальник.

    «Я б сказав, що це період особливої небезпеки. Перший лід завжди немов кличе до себе дітей та рибалок. Але він є нестійким. Течія на річках та вода поблизу берега, як правило, не замерзає настільки міцно, аби витримати дорослу людину. І такий випадок у нас уже був. В Нововолинську ледве не потонули двоє дітей 11 років, провалившись під кригу. На щастя, їхні життя було врятовано», – розповідає Володимир Нестеров.

    Упродовж зимових місяців 2023 року на Волині мали місце 5 трагічних випадків загибелі людей на льоду.

    Що робити, якщо ви провалились під кригу? Насамперед, спробувати опанувати себе, радить рятувальник:

    «Треба розкинути руки якомога ширше в тому місці, де ви провалились і не намагатись одразу вибратись на лід в ту ж саму секунду. Треба опанувати себе. Далі, не опираючись грудьми на кригу, а методом перекочування спробувати вибратись із ополонки на міцніший лід, щоб вибратись із крижаної води. Якщо це вдалось, то потрібно не вставати на ноги, а поповзом повертатись до берега тим самим шляхом, яким ви йшли до того, як провалились. А тоді якомога швидше зняти мокрий одяг і зігрітись».

    Якщо ви стали свідком випадку, де людина провалилась під кригу і потребує допомоги, насамперед треба зателефонувати за номером 101. Викликати рятувальників, чітко вказавши адресу місця події і, по можливості, зустріти їх.

    Час порятунку у таких випадках швидко спливає, тож варто спробувати надати постраждалому допомогу:

     тверезо оцініть свої можливості. Витягнути людину з ополонки зможе не кожен;

     обов’язково сповістіть рятувальників за номером 101;

     повідомте людину про те, що наближаєтесь і спробуєте допомогти;

     НЕ наближайтесь до краю криги;

    спробуйте подати постраждалому довгу палицю, мотузку, драбину, санчата, щось із верхнього одягу (шарф або куртку, тримаючи річ за рукав).

    Все це можна використати як опору і підтримати людину на воді, доки не надійде служба порятунку. Пам’ятайте, що у крижаній воді одяг набрякає і стає важким, а людина швидко втрачає сили від переохолодження.

    «Повторюю, відлік іде на секунди. Найкраща порада – не виходити на тонкий лід, а дітей від цього суворо застерегти. У період зимових канікул і святкових днів потрібно подвоїти пильність за дотриманням правил безпеки і слідкувати за вашими дітьми, щоб вони не втрапили у біду чи у халепу», – наголошує Володимир Нестеров.

    Йдучи з дому усі електричні прилади потрібно вимикати, в тому числі й засоби ілюмінації

    Напередодні різдвяних і новорічних свят збільшується ризик виникнення пожеж в помешканнях громадян через порушення правил експлуатації електричних приладів та піротехнічних виробів. Тож волинські рятувальники закликають мешканців області суворо дотримуватися правил протипожежної безпеки.

    Зокрема Володимир Нестеров нагадав, що діє заборона щодо використання піротехнічних виробів. Феєрверки та петарди не можна використовувати ні з моральної точки зору, ні відповідно до правил безпеки.

    «Статистика останніх років підтверджує, що більшість людей нас чують і випадки травмування чи загибелі в результаті порушення правил безпеки  використання таких засобів на Волині не було. Будем сподіватися що і цей рік пройде безпечно», – зауважив рятувальник.

    Окрім цього, спікер наголосив, що правила безпеки повинні враховуватися і при встановленні новорічних ялинок у помешканнях волинян.

    «Ялинку слід встановити на стійкій основі, щоб уникнути її падіння в результаті дитячих ігор, або щоб тварина не перекинула. Потрібно слідкувати за тим, щоб поблизу ялинки не було джерел відкритого вогню. Якщо ялинка жива, бажано її не встановлювати поблизу нагрівальних приладів, камінів, – розповів Володимир Нестеров. – Також не варто прикрашати ялинку іграшками з легкозаймистих матеріалів. Таких як папір чи вата. Часто це є причиною виникнення пожежі у приміщенні».

    Також рятувальники застерігають громадян від того, що не можна залишати увімкненими гірлянди без нагляду. Навіть якщо останні розташовані на вулиці й ви впевненні, що вони справні й не завдадуть шкоди. Усі електричні прилади потрібно вимикати, в тому числі й засоби ілюмінації.

    Особливу увагу слід приділити поведінці дітей на вулиці та нагадати їм правила протипожежної безпеки, в плані використання петард та інших піротехнічних виробів.

    В період холодної пори року дещо збільшується кількість пожеж від порушення правил використання пічного опалення  та електрогенеруючих установок. Хоча загалом кількість пожеж в області суттєво менша, ніж минулого року.

    Якщо говорити мовою цифр, то за словами Володимира Несторова, цього року на Волині трапилося близько 90 пожеж. Минулого року їхня кількість була майже на 30 % більшою.

    У 2023 році близько 38 % усіх пожеж трапляється саме через необережне поводження з вогнем. Через порушення правил експлуатації електричних приладів понад 30 %, і пічне опалення близько – 14 % від загальної кількості.

    Загалом через пожежі у 2023 році загинула 31 людина. Більшість з них загинули якраз через необережність при поводженні з вогнем. І, як правило, це ті громадяни, які й були винуватцями пожеж.

    «Потрібно суворо дотримуватися правил протипожежної безпеки. Особливо у зимовий період, коли є потреба у використанні приладів обігріву, – звернувся до волинян Володимир Нестеров.  – Будьте свідомими».

    Переглядів 159
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Ковельська районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Ковельській райдержадміністрації.
    Адреса: 45000, м. Ковель, вул. Незалежності, 73, факс (0332) 772959, E-mail: info@koveladm.gov.ua
    © 2014 koveladm.gov.ua