25 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Нормативно-правова база
Регуляторна політика
Цивільний захист
Звернення громадян
  • Запобігання проявам корупції
  • Публічна інформація
  • Соціально-економічний розвиток
    Спостережна комісія
    Інвестиційний довідник
  • Містобудування та архітектура
  • Бюджет, фінанси, податки та збори
  • Розрахунки за енергоносії
  • Енергозбереження
  • Публічні закупівлі
  • Соціальний захист населення
  • Протидія домашньому насильству
  • Все про COVID-19
  • Гуманітарний розвиток району
  • Влада і громадськість
  • Громадська рада
  • Прес-центр
  • Реформи в Україні
  • Європейська інтеграція
  • Виборець має знати
  • Інформація з установ району
  • Пасажирські перевезення
  • Охорона навколишнього природного середовища
  • АРХІВ НОВИН

    « Квітень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30          
     

    Публічні закупівлі

     
    zakypivli
    Головна>Прес-центр>Виконання бюджету області у 2021 році проаналізували на нараді під керівництвом голови ОДА Юрія Погуляйка
    Середа, 23 лютого 2022 08:30

    Виконання бюджету області у 2021 році проаналізували на нараді під керівництвом голови ОДА Юрія Погуляйка

    Власні доходи місцевих бюджетів в цілому по області зросли на 20,8 відсотка або на 1,1 млрд грн у порівнянні з попереднім роком. Доходи обласного бюджету – на 188,5 млн грн, або на 23,8 відсотка. Це стало відомо 22 лютого 2022 року під час наради у голови облдержадміністрації Юрія Погуляйка щодо виконання місцевих бюджетів області у 2021 році та заходів щодо наповнення місцевих бюджетів і ефективного використання коштів у 2022 році.

    «Уже зараз можна зробити об'єктивну оцінку організації роботи у минулому році як у забезпеченні надходжень до бюджету, так і проведенню запланованих витрат. Також можна визначити пріоритети на поточний рік. У 2021 році область подолала негативні тенденції, пов’язані з  коронавірусною хворобою. Це дало можливість збільшити надходження до місцевих бюджетів та спрямувати додаткові ресурси на вирішення першочергових питань. На сьогодні таке питання – розгортання сил тероборони, над яким ми і працюємо», - зауважив голова ОДА Юрій Погуляйко на початку наради.

    Як повідомив директор департаменту фінансів облдержадміністрації Ігор Никитюк, на сьогодні вже опрацьовані звіти про виконання місцевих бюджетів за 2021 рік.

    «Упродовж 2021 року до місцевих бюджетів області мобілізовано понад 6,4 млрд грн податків і зборів, в тому числі до обласного бюджету майже 1 млрд грн. Виконання планових показників забезпечено рівні 104,6 % і 104,8 % відповідно. До спеціального фонду місцевих бюджетів за минулий рік склали 440,8 млн грн, що становить 128,6 % до запланованого обсягу. Власні доходи місцевих бюджетів в цілому по області зросли на 20,8 відсотка, або на 1,1 млрд грн у порівнянні з попереднім роком. Доходи обласного бюджету – на 188,5 млн грн, або на 23,8 відсотка. Виконання планових показників за власною дохідною базою забезпечено у 52-х територіальних громадах та 4-х районних бюджетах», - поінформував Ігор Никитюк.

    Якщо говорити детальніше, то із державного бюджету до місцевих бюджетів області у 2021 році перераховано майже 6,4 млрд грн міжбюджетних трансфертів, в тому числі 1,1 млрд грн дотацій і 5,3 млрд грн – субвенцій.

    За рахунок усіх отриманих коштів із місцевих бюджетів минулого року проведено майже 13,2 млрд грн видатків, в тому числі 10,2 млрд по загальному фонду, а 2,8 по спеціальному фонду.

    У цілому за рік на додаткові видатки місцевих бюджетів області було спрямовано майже 470 млн грн від перевиконання доходів. Ці кошти дозволили збільшити витрати на оплату праці працівникам бюджетної сфери майже на 70 млн грн, понад 300 млн грн – на інфраструктурні проекти, реалізацію місцевих програм, підвищення рівня забезпеченості закладів соціально-культурної сфери.

    На державному рівні наприкінці року підтримані пропозиції області щодо фінансової підтримки найменш спроможних місцевих бюджетів для належного завершення опалювального сезону зими 2021 та весни 2022 року. На ці цілі з державного бюджету у минулому році для області скеровано 25 млн грн, у цьому ще 43 млн гривень. Пропозиції щодо розподілу цих коштів підготують вже найближчим часом.

    Місцевими державними адміністраціями та органами місцевого самоврядування протягом минулого року забезпечено у цілому належне використання фінансових ресурсів, переданих місцевим бюджетам з державного бюджету у вигляді міжбюджетних трансфертів. За підсумками року касові видатки за цільовими трансфертами з державного бюджету склали у цілому по області 5,4 млрд гривень.

    Із загального обсягу ресурсу, переданого з державного бюджету у минулому році, на здійснення капітальних та інших витрат, пов’язаних з розвитком області, місцеві бюджети отримали у цілому понад 1,2 млрд гривень. Таким чином, за минулий рік інвестиційна підтримка з державного бюджету витрат місцевих бюджетів становила майже 20 відсотків від усіх власних та закріплених доходів місцевих бюджетів. 

    Зокрема, використання дорожньої субвенції у 2021 році склав 975,8 млн грн (з урахуванням залишків попереднього року), який використано у сумі 956,5 млн грн, або 98 відсотків від обсягу.

    На розвиток системи охорони здоров’я в сільській місцевості області спрямовано залишки коштів відповідної субвенції з державного бюджету у сумі 42,8 млн грн,

    З  державного фонду регіонального розвитку отримано 154 млн грн, з яких використано 145 млн гривень.

    У 2021 році на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій передано субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам обсягом 177,1 млн грн, яку із залишками минулих років  (3,5 млн грн) використано у сумі 138,5 млн гривень.

    Бюджету області було передбачено субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на  придбання житла для дітей-сиріт у сумі 15,5  млн грн, що на 48,1 відсотка більше показників 2020 року. Кошти субвенції у сумі 15,2 млн грн було спрямовано виключно на виплату грошової компенсації 36 дітям-сиротам.

    З метою стабілізації роботи комунальних підприємств області в осінньо-зимовий період, виконання умов Меморандуму щодо компенсації різниці в тарифах, для погашення боргів за природний газ за грудень 2021 року проведені взаєморозрахунки в рахунок погашення боргу за спожитий природний газ АТ «Укргазвидобування» на суму 125,4 млн грн, або 95,8 відсотка до обсягу заборгованості з різниці в тарифах.

    Враховуючи вимоги бюджетного законодавства та прийняття на державному рівні рішень щодо продовження реалізації у 2022 році окремих державних програм на місцевому рівні, за підсумками року на рахунках місцевих бюджетів збережено 292,1 млн грн коштів цільових субвенцій. У цьому році відповідні кошти мають бути спрямовані на продовження розпочатих раніше робіт.

    «Як ви пам’ятаєте, ми багато років пропонували Кабінету Міністрів України, щоб залишки по субвенціях не поверталися у державний бюджет, а була можливість їх цільового використання у наступному році. На даний час щодо більшості субвенції таке рішення прийняте і ці кошти використовуватимуться у 2022-му році», - зауважив директор департаменту фінансів облдержадміністрації.

    Усього станом на початок 2022 бюджетного року залишки коштів на рахунках місцевих бюджетів з урахуванням коштів субвенцій з державного бюджету складають понад 990 млн гривень. Основна частина таких додаткових фінансових ресурсів -  понад 330 млн грн належить найбільш фінансово спроможним місцевих бюджетам області.

    Крім того, додатковий фінансовий ресурс обласного бюджету складає у 2022 році 55,5 млн гривень. З них 2,6 вже направлено на тероборону.

    «Обсяг вільних залишків коштів місцевих бюджетів у 2022 році свідчить про наявність у більшості органів місцевого самоврядування області достатніх фінансових ресурсів для вирішення першочергових питань фінансового забезпечення делегованих та власних повноважень в умовах реформування територіальної організації влади та спрямування частини наявних коштів на розвиток відповідних територій, в тому числі, як зазначив Юрій Михайлович, і на тероборону», - резюмував доповідь Ігор Никитюк.

    Управління інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації.

    Переглядів 479
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Ковельська районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Ковельській райдержадміністрації.
    Адреса: 45000, м. Ковель, вул. Незалежності, 73, факс (0332) 772959, E-mail: info@koveladm.gov.ua
    © 2014 koveladm.gov.ua