24 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Нормативно-правова база
Регуляторна політика
Цивільний захист
Звернення громадян
  • Запобігання проявам корупції
  • Публічна інформація
  • Соціально-економічний розвиток
    Спостережна комісія
    Інвестиційний довідник
  • Містобудування та архітектура
  • Бюджет, фінанси, податки та збори
  • Розрахунки за енергоносії
  • Енергозбереження
  • Публічні закупівлі
  • Соціальний захист населення
  • Протидія домашньому насильству
  • Все про COVID-19
  • Гуманітарний розвиток району
  • Влада і громадськість
  • Громадська рада
  • Прес-центр
  • Реформи в Україні
  • Європейська інтеграція
  • Виборець має знати
  • Інформація з установ району
  • Пасажирські перевезення
  • Охорона навколишнього природного середовища
  • АРХІВ НОВИН

    « Квітень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30          
     

    Публічні закупівлі

     
    zakypivli
    Головна>Прес-центр>На Волині триває реалізація безбар’єрного простору в освітній та соціальній сферах
    Четвер, 10 лютого 2022 18:01

    На Волині триває реалізація безбар’єрного простору в освітній та соціальній сферах

    9 лютого 2022 року відбувся брифінг щодо реалізації в області Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні.

    Слід зазначити, що ця стратегія прийнята за ініціативи першої леді Олени Зеленської та покликана створити безбар’єрний простір у різних сферах життя людини.

    «Рівний доступ до якісної освіти – це теж безбар’єрність, – вважає Тетяна Соломіна. – Інклюзивна освіта – це освітня технологія, яка передбачає навчання й виховання дітей з особливими потребами у звичайному навчально-виховному закладі, де створені відповідні умови для забезпечення  максимальної ефективності навчального процесу. Чим раніше ми створюємо такі умови, тим кращий буде результат й швидше особа набуде тих компетентностей, які дадуть їй можливість бути повноцінним членом суспільства».

    Вона розповіла, що на Волині інклюзія в освіті стартувала у 2017 році. Тоді в закладах загальної середньої освіти з’явилося майже 30 дітей з особливими потребами, які мали можливість навчатися в загальноосвітньому просторі.

    У 2019 році у 29-ти закладах дошкільної освіти було 98 дітей, а сьогодні в 67-и закладах вже є 181 дитина, яка здобуває інклюзивну освіту. У тому ж 2019 році у 248-ми школах було 740 учнів на інклюзивній освіті, а вже у 2021 році у 377-и закладах – 1 тис. 268 дітей.

    «Це впевненні кроки вперед, тому що чим раніше дитина потрапляє в інклюзивне середовище, включається в освітній процес, тим легше їй надати якісні послуги і ефективніший кінцевий результат щодо супроводу дитини відповідно до її можливостей», – зазначила заступниця начальника управління освіти у науки ОДА.

    У профтехосвіті Волині також діти із інвалідністю можуть здобути освіту. Зокрема, на сьогодні в Торчинському професійному ліцеї навчаються 10 осіб з особливими потребами за спеціальністю верстатник деревообробних верстатів. У відокремленому підрозділі Володимир-Волинського центру професійного розвитку, що у Локачах, є дві групи кравців і одна група муляра-штукатура і разом вони налічують 29 осіб. У Нововолинському центрі профтехосвіти  8 осіб здобувають освіту касира торгового залу, оператора-комп’ютерного набору.

    Окрім того, в освітніх установах працюють над фізичною безбар’єрністю. Так, в усіх новозбудованих школах Волині є підйомники. Із 561-го закладу загальної середньої освіти, у 427-ми наявні пандуси. Також заклади освіти мають: 4 ліфти, 2 сходинкових електричних і 2 сходинкових механічних підйомники, 2 сходинкових самохідних установки та 1 пересувний підйомник.

    На Волині є 6 шкільних автобусів, облаштованих для підвезення дітей з особливими потребами. Як розповіла Тетяна Соломіна, у Вишнівській громаді минулого року був придбаний такий автобус за кошти освітньої субвенції. Там батьки звернулися до дирекції школи, аби їхня дитина, яка пересувається на кріслі-колісному, змогла доїжджати до навчального закладу автобусом. Таким чином, спільними зусиллями дирекції школи та влади для дитини створили умови, аби вона мала можливість безперешкодно відвідувати школу.

    «Не хвороба створює обмеження діяльності, а умови життя, які суспільство формує для своїх громадян. Отже, наше завдання – створювати такі умови, аби рівність була не лише гаслом, а частиною нашого життя», – підсумувала заступниця начальника управління освіти і науки облдержадміністрації.

    Своєю чергою, про розвиток безбар’єрності у соціальній сфері розповіла т.в.о. директора департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Оксана Гобод.

    «Безбар’єрність у роботі структурних підрозділів соціального захисту населення – це не лише кнопки виклику чи пандуси. Це створення кімнат для дітей, аби батьки мали можливість заповнити заяви для отримання різних соціальних виплат і не хвилюватися за свою малечу. Це рівний доступ до усіх послуг чи консультацій для людини поважного віку», – зазначила Оксана Гобод.

    Вона повідомила, що у цьому році стартує програма «Рука допомоги», у рамках якої держава надаватиме безробітним членам малозабезпечених сімей фінансову допомогу на започаткування власного бізнесу. Для того, щоб створити рівні можливості й іншим цільовим аудиторіям, Міністерством соціальної політики України наразі ініціюється питання, аби таку фінансову підтримку могли отримати особи з інвалідністю, або підприємці, які надаватимуть робочі місця для осіб з інвалідністю.

    «Інший момент, на який варто звернути увагу, це інформаційна безбар’єрність. Незабаром буде впроваджено подання пакетів документів на соціальні послуги в застосунку «Дія», – зазначила Оксана Гобод.

    Окрім того, Міністерством соцполітики розроблено електронний кабінет особи з інвалідністю. Це новий зручний сервіс, що активно розвивається й надає можливість оперативно й в режимі онлайн подавати документи для безоплатного отримання технічних засобів реабілітації. Зареєструватися в особистому електронному кабінеті можна за посиланням https://ek-cbi.msp.gov.ua.

    «Єдиним тимчасовим бар’єром для цього є те, що не всі особи з інвалідністю мають кваліфікований електронний підпис і доступ до сканувальної техніки. Тож ще є над чим працювати, аби соціальна політика охопила максимально широкий спектр безбар’єрності, – сказала  т.в.о. директора департаменту соціального захисту населення ОДА. – Додам, що створення рівних можливостей – це не про те, щоб людина із інвалідністю стояла прохачем у держави і отримувала соціальну виплату. Рівність – це те, що дає можливість особі із особливими потребами бути затребуваним, брати участь у громадському житті держави, суспільства, області чи територіальної громади».

    Управління інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

    Переглядів 509
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Ковельська районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Ковельській райдержадміністрації.
    Адреса: 45000, м. Ковель, вул. Незалежності, 73, факс (0332) 772959, E-mail: info@koveladm.gov.ua
    © 2014 koveladm.gov.ua