18 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Нормативно-правова база
Регуляторна політика
Цивільний захист
Звернення громадян
  • Запобігання проявам корупції
  • Публічна інформація
  • Соціально-економічний розвиток
    Спостережна комісія
    Інвестиційний довідник
  • Містобудування та архітектура
  • Бюджет, фінанси, податки та збори
  • Розрахунки за енергоносії
  • Енергозбереження
  • Публічні закупівлі
  • Соціальний захист населення
  • Протидія домашньому насильству
  • Все про COVID-19
  • Гуманітарний розвиток району
  • Влада і громадськість
  • Громадська рада
  • Прес-центр
  • Реформи в Україні
  • Європейська інтеграція
  • Виборець має знати
  • Інформація з установ району
  • Пасажирські перевезення
  • Охорона навколишнього природного середовища
  • АРХІВ НОВИН

    « Квітень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30          
     

    Публічні закупівлі

     
    zakypivli
    Головна>Прес-центр>В області обговорили державну Стратегію розвитку читання на 2021 – 2025 роки «Читання як життєва стратегія»
    П'ятниця, 02 липня 2021 10:39

    В області обговорили державну Стратегію розвитку читання на 2021 – 2025 роки «Читання як життєва стратегія»

    Про гостру потребу розвивати інтерес до читання на державному рівні та підвищувати рівень читацької грамотності населення говорили сьогодні, 1 липня 2021 року, учасники круглого столу, що відбувся у головній адмінбудівлі краю. Участь в обговоренні взяли заступник голови обласної державної адміністрації Анатолій Костик, керівництво управління культури, з питань релігій та національностей облдержадміністрації, видавці та керівники бібліотечних установ області. 

    Як поінформувала присутніх начальник управління культури, з питань релігій та національностей облдержадміністрації Ольга Чубара, у березні цього року Міністерство культури та інформаційної політики України спільно з Українським інститутом книги презентували Стратегію розвитку читання на 2021 – 2025 роки. Розроблення Стратегії розвитку читання на 2021 – 2025 роки зумовлено необхідністю кардинальних змін у підходах до промоції читання як усвідомлено обраної дозвіллєвої, освітньої практики та практики саморозвитку.

    Адже на сьогодні потреба звернути увагу на промоцію читання на всеукраїнському рівні та сприяти підвищенню рівня читацької грамотності населення залишається актуальною. З кожним роком українці наближаються до когорти мало читаючих країн.

    «За результатами соціологічного дослідження, проведеного на замовлення Українського інституту книги, лише 8 % опитаних українців проводять своє дозвілля за книжкою щодня, тоді як ще у 2018 році кількість щоденних читачів становила 11%», – зазначила Ольга Чубара.

    За оцінкою Міністерства культури та інформаційної політики, результатами впровадження Стратегії стануть такі показники:

    - кількість регулярних читачів серед дорослих (46%) зростає до 51%;

    - збільшиться загальна кількість читачів віком 18-24 роки на 5%;

    - частка респондентів, що обирають українську мову для читання книг, збільшується з 32 до 40%;

    - кількість дітей, які ніколи не читають книжки (18%), зменшується до 15%;

    - збільшується частка щоденних читачів серед старших підлітків (14–17 років) з 21% до 25%;

    - в Україні щороку видається 1 ринкова книжка на душу населення;

    - збільшується середній наклад кожної назви загальнодоступної ринкової книги з 700 до 3500 примірників;

    - в Україні з’являється 150–170 книгарень і точок продажу на рік;

    - оновлюються 1000 публічних та 1000 шкільних бібліотек-хабів.

    «Ідея прийняття Стратегії розвитку читання досить слушна та актуальна, – зазначила директор обласної бібліотеки для дітей Наталія Граніч. – Реалізація Стратегії сприятиме вирішенню питання укомплектування бібліотек і підштовхне до створення спеціалізованих бібліотечних закладів для дітей та юнацтва».

    Як зауважила Наталія Граніч, на сьогодні середня ціна хорошої книги в Україні становить 200-250 грн, і не всі батьки мають можливість придбати книги для своїх дітей. Натомість, бібліотека є тим місцем, де завжди можна безкоштовно прочитати потрібну книгу. 

    Завідувач видавничого відділу «Ключі» Волинської єпархії ПЦУ Дмитро Головенко наголосив на необхідності активізувати роботу щодо підвищення інтересу до читання на Волині, зокрема, сприяти відкриттю книжкових магазинів та покращенню співпраці видавництв з бібліотечними закладами.

    Відтак, директор обласної бібліотеки для дітей Наталія Граніч зауважила, що бібліотеки області завжди готові організувати зустрічі з видавцями та авторами книг, однак, будувати співпрацю на партнерських умовах можна лише відповідно до чинного законодавства.

    Цю думку підтвердив й заступник голови облдержадміністрації Анатолій Костик.

    «Переважна більшість видавництв – це бізнесові структури, а бібліотечні заклади – державні установи, які функціонують відповідно до чітко прописаних у законодавстві вимог. Відтак, співпраця бібліотек і видавництв має бути врегульована законодавчо», – наголосив заступник очільника області.

    У свою чергу, заступник начальника управління культури, з питань релігій та національностей облдержадміністрації Валерій Дмитрук поінформував учасників «круглого столу», що з метою підтримки та розвитку книжкової екосистеми Стратегією передбачене звільнення від сплати податку на прибуток підприємств спеціалізованої книжкової торгівлі, які знаходяться на загальній системі оподаткування (використовують РКО) та реінвестують прибуток. Також планується пільгове кредитування для відновлення та розвитку наявних/ започаткування нових книгарень і книготорговельних мереж, організацію точок доступу до книги (пункти видачі замовлень для онлайн) та інновацій.

     Світлана Політило, директорка видавництва «Надстир'я» зауважила, що без читання нація перестає мислити, аналізувати та розвиватися.

    «Стратегія – це не лише поповнення книжкового фонду бібліотек. Під читанням у Стратегії розвитку читання на 2021 – 2025 року розуміється читання книг у будь-якому форматі».

    Думку Світлани Політило продовжила Анна Єфремова,  директор обласної бібліотеки для юнацтва.

    «Читачі хочуть ходити в сучасні бібліотеки. І сьогодні ми йдемо до іншого формату бібліотечних закладів, спеціалізованих бібліотек, бібліотек-хабів, – зауважила Анна Єфремова. – Бібліотеки мають стати тим культурним центром, де є не лише друковані видання, а й електронні ресурси. Тому проблема читання є комплексною і потребує підтримки влади».  

    На завершення начальник управління культури, з питань релігій та національностей облдержадміністрації Ольга Чубара повідомила, що 7 липня о 15.00 в режимі відеоконференції у Комітеті з питань гуманітарної та інформаційної політики Верховної Ради України відбудуться слухання на тему «Читання як життєва стратегія».

    Пряма трансляція слухань буде у доступі на YouTube-каналі Комітету та на сторінці Facebook.

    Зареєструватися на подію можна за формою https://bit.ly/3xXrta5.

    Управління інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

    Переглядів 518
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Ковельська районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Ковельській райдержадміністрації.
    Адреса: 45000, м. Ковель, вул. Незалежності, 73, факс (0332) 772959, E-mail: info@koveladm.gov.ua
    © 2014 koveladm.gov.ua