Версія для друку
П'ятниця, 23 лютого 2024 12:21

Строки, види та перевірка електронних декларацій

СТРОКИ ПОДАЧІ ВІДТЕРМІНУВАННЯ ТА ВИЛУЧЕННЯ

Е-ДЕКЛАРАЦІЙ

Суб'єкти декларування зобов’язані щорічно до 1 квітня подавати шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентстваз питань запобігання корупції (НАЗК) декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (далі – е-декларація), за минулий рік за формою, що визначається Національним агентством.

12 жовтня 2023 року набрав чинності Закон України № 3384-ІХ, яким відновлено електронне декларування та функції НАЗК. 

Для певних категорій декларантів обов’язок подання декларацій відтерміновано – їм потрібно буде це зробити не пізніше 90 днів після зміни умов, які надають право на відтермінування.

Право на  відтермінування  подання декларацій мають -                     суб’єкти декларування, які не мали можливості до 1 квітня за місцем військової служби, роботи подати e-декларацію за минулий рік у зв’язку з виконанням завдань в інтересах оборони України під час дії особливого періоду, безпосередньою участю у веденні воєнних (бойових) дій, у тому числі на території проведення антитерористичної операції та здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, направленням до інших держав для участі в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки у складі національних контингентів або національного персоналу, виконанням інших завдань в інтересах національної безпеки і оборони, подають е-декларацію за звітний рік протягом 90 календарних днів із дня прибуття до місця проходження військової служби, роботи чи дня закінчення проходження військової служби, визначеного частиною другою статті 24 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу".

Декларації все ж доведеться подати декларантам, які проходять військову службу на посадах міністрів, керівників ЦОВВ, місцевих органів виконавчої влади, їх заступників, на інших посадах в апаратах міністерств, інших ЦОВВ, місцевих органів виконавчої влади, органів системи правосуддя або які відряджені на такі посади, в ТЦК та СП, які входять до складу ВЛК, ЛЛК, здійснюють (беруть участь у здійсненні)  закупівлі, укладання договорів, контроль за якістю товарів, робіт, послуг оборонного призначення або відряджені на такі посади.

При цьому важливо звертати увагу на звітні періоди та розмежовувати право на відтермінування подання декларацій від права на вилучення декларацій з публічного доступу:

право на відтермінування подання декларацій за 2021–2023 роки декларанти мають виключно у випадках, якщо інформація про відповідних осіб – членів сім’ї та їхні активи підлягає відображенню у деклараціях саме за ці звітні періоди; вилученню з відкритої частини Реєстру підлягають декларації, якщо інформація про відповідну особу – члена сім’ї відображалась у розділі 2.2 «Інформація про членів сім’ї суб’єкта декларування» декларації за будь-який звітний період або відомості про таких членів сім’ї підлягають відображенню у розділі 2.2 декларацій за 2021, 2022 роки чи наступні звітні періоди (до завершення чи скасування воєнного стану). 

Які  декларації підлягають вилученню з Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

НАЗК розробило Порядок вилучення з відкритого доступу декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (надалі -Порядок), який набрав чинності 17 жовтня 2023 року. 

Згідно  Порядку вилученню підлягають е-декларації:

військовослужбовців (крім, зазначених у п.п. 1-4 ч. 7 ст. 45 Закону України

«Про запобігання корупції»);

поліцейських поліції особливого призначення, які під час дії воєнного стану залучені до ведення бойових дій у порядку, визначеному ст. 24 Закону України «Про Національну поліцію» (крім, зазначених у п.п. 1-5 ч. 7 ст. 45 Закону України «Про запобігання корупції»); осіб, які належать до кадрового складу розвідувальних органів України та/або займають посади, перебування на яких пов’язане з державною таємницею у зв’язку з безпосереднім здійсненням такими особами оперативно-розшукової, контррозвідувальної, розвідувальної діяльності, а також осіб, які претендують на зайняття таких посад, та осіб, які припинили діяльність; суб’єктів декларування, які для виконання службових повноважень на постійній основі перебувають на територіях, на яких ведуться активні бойові дії; суб’єктів декларування, які перебувають на тимчасово окупованих територіях; суб’єктів декларування, які беруть участь в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки у складі національних контингентів або національного персоналу в інших країнах; полонених, інтернованих; суб’єктів декларування, які внаслідок поранення, контузії, каліцтва, захворювання, пов’язаного з виконанням службових повноважень чи військової служби перебувають на лікуванні та/або реабілітації; суб’єктів декларування, які є членами сім’ї зазначених вище осіб.

Буде вилучено з відкритого доступу всі наявні у Реєстрі документи, подані вищезазначеними особами, а саме: декларації та повідомлення про суттєві зміни у майновому стані, подані за всі періоди.

                       Ініціатори вилучення декларацій

  1)керівники державних органів (заступники керівників), у тому числі ті, що ведуть облік суб’єктів декларування, зазначених у ч.ч. 7-14 ст. 45 Закону України «Про запобігання корупції»:

- стосовно суб’єктів декларування, які працюють (проходять службу) в цих органах;

- стосовно суб’єктів декларування, які працюють на підприємствах, що належать до сфери їх управління (юридичні особи публічного права);

- стосовно суб’єктів декларування, які відряджені до цих органів;

- стосовно суб’єктів декларування, які звільнені (завершили службу), і цей орган є останнім місцем  роботи (несення служби), пов’язаним із обов’язком подати декларацію;

2) сільський, селищний, міський голова або секретар сільської, селищної, міської ради, голова (заступник голови) районної у місті ради, районної, обласної ради:

- стосовно суб’єктів декларування, які працюють (проходять службу) в цих органах, а також виконують повноваження депутатів місцевих ради;

- стосовно суб’єктів декларування, які працюють на підприємствах, що

належать до сфери їх управління (юридичні особи публічного права);

- стосовно суб’єктів декларування, які відряджені до цих органів;

- стосовно суб’єктів декларування, які звільнені (завершили службу), припинили повноваження депутатів місцевих рад і цей орган – останнє місце роботи (несення служби, виконання повноважень), пов’язане із обов’язком подати декларацію;

3) керівники (заступники керівників) розвідувальних органів:

- стосовно суб’єктів декларування, зазначених у ч.ч. 7-14 ст. 45 Закону України «Про запобігання корупції» (далі – Закон), на яких поширюється ст. 52-1 Закону;

- стосовно суб’єктів декларування, які відряджені до цих органів.

Як підготувати подання на вилучення декларації?

форма подання визначена Порядком вилучення декларації з публічного доступу; достовірність даних, вказаних у поданні, забезпечує особа, яка підписала подання. У поданні підставою вилучення є частина статті 45 Закону; подання і додаток до нього підписує керівник (заступник керівника) державного органу (центрального апарату); якщо подання підписав заступник керівника органу, до подання необхідно додати наказ про уповноваження такого заступника на підписання та направлення подань; подання і додаток до нього скріплюється печаткою; подання подається у письмовій формі (не таємно), а додаток до подання додатково надається на електронному носії у машинозчитувальному форматі (csv, xls, xlsx, json), на флеш-носії або CD диску.

Увага! Індивідуальні звернення субʼєктів декларування з проханням вилучити їх декларацію з відкритого доступу НАЗК не будуть задоволені!

Звільнені суб’єкти декларування, а також суб’єкти декларування, які припинили виконання повноважень чи несення служби, з питання ініціювання питання про вилучення їх декларацій з відкритого доступу мають письмово звернутись до керівників органів, у яких в них востаннє виник обов’язок декларуватись.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

 Роз’яснення стосовно декларування розміщені у Базі знань НАЗК https://wiki.nazk.gov.ua/ .

                                                  

ВИДИ ЕЛЕКТРОННИХ ФОРМ ДЕКЛАРАЦІЙ

щорічна (охоплює попередній рік)

подається до 1 квітня за минулий рік

при звільненні (за період, який не був охоплений раніше поданими деклараціями)

подається, за період, не охоплений раніше поданими деклараціями, впродовж 30 робочих днів з дня звільнення

після звільнення (охоплює попередній рік, тобто рік, у якому особа звільнилася)

подається наступного року після припинення діяльності до 1 квітня, за минулий рік

декларація кандидатів на посаду

подається за минулий рік

особа, обрана депутатом Верховної Ради Автономної Республіки Крим, депутатом місцевої ради, сільським, селищним, міським головою, подає таку декларацію впродовж п’ятнадцяти календарних днів з дня набуття повноважень відповідно депутата, сільського, селищного, міського голови

виправлена декларація

протягом 7 днів після подання е-декларації, але не більше трьох разів

У разі переведення державного службовця на іншу посаду державної служби декларація особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, не подається (ст. 25 Закону України "Про державну службу").

____________________________________________________________________

Роз’яснення стосовно декларування розміщені у Базі знань НАЗК https://wiki.nazk.gov.ua/ .

АВТОМАТИЗОВАНА ПЕРЕВІРКА ДЕКЛАРАЦІЇ

          Автоматизована перевірка декларації  - це перевірка  програмними засобами Реєстру відомостей, що зазначені або повинні бути зазначені у декларації.      

       За результатами оцінки ризиків декларації буде обрано спосіб її перевірки - автоматизовано чи уповноваженою особою НАЗК.

     Співробітники НАЗК перевірятимуть декларації з найвищим показником рейтингу ризику, а також декларації, щодо яких надійшли повідомлення від правоохоронних органів, журналістів-розслідувачів тощо.

     Автоматизовано ж перевірятимуться декларації, які мають найнижчий показник рейтингу ризику та містять дані, які можуть бути перевірені автоматизовано. В такий спосіб планується  перевірити до 30% усіх поданих до Реєстру декларацій.

Так, автоматизовано можуть бути перевірені декларації:

в яких відображено дані, достатні для ідентифікації членів сім’ї декларанта

та об’єктів декларування;

в яких відображений обсяг даних, що може бути перевірений шляхом

порівняння даних декларації з реєстрами та з застосуванням певних формул, наприклад, на встановлення ознак незаконного збагачення чи необгрунтованості активів;

які подані за 2021 та наступні звітні роки (за попередні роки це зробити

неможливо, оскільки у 2021 році змінилася форма декларації).

При цьому не можуть бути перевірені автоматизовано декларації, подані суддями, суддями Конституційного Суду України, крім суддів у відставці, оскільки Законом України “Про запобігання корупції” визначено особливості перевірки декларацій, поданих вказаними категоріями декларантів.

За результатами автоматизованої перевірки декларанти отримають в електронному кабінеті Реєстру декларацій повідомлення про проходження автоматизованої перевірки, а у розділі “Мої документи” у відповідному полі відображатиметься довідка, яку можна буде переглянути.

      Отримання довідки про проходження автоперевірки не означатиме, що декларація пройшла повну перевірку. Це свідчитиме, що вона має невеликий показник рейтингу ризику (не встановлено невідповідностей на загальну суму понад 100 прожиткових мінімумів (ПМ), не встановлено ознак конфлікту інтересів, необгрунтованості активів, незаконного збагачення чи неточності оцінки задекларованих активів).

      Разом з тим, у довідці відображатимуться встановлені невідповідності між відомостями у декларації та реєстрах, банках даних. При цьому відображатимуться лише ті відомості, щодо яких встановлено невідповідність, із зазначенням номера об'єкта у декларації, а не усі відомості про такий об’єкт.

     Варто зауважити, що у зв'язку з особливостями зазначення окремих відомостей у реєстрах можуть відображатись у довідці як невідповідність даних різні написання назв вулиць, населених пунктів, використання різних символів, пропусків тощо (наприклад, різне написання назв у реєстрі та декларації: Mazda CX - 5 та Mazda CX-5; використання різних символів:  “” та «»).

     Проте це є особливістю порівняння даних в реєстрах і декларації, а не помилкою. 

      У разі зазначення декларантом у декларації об'єкту, який  відсутній у реєстрі, у довідці зазначається, що “дані в реєстрі відсутні”. 

        Водночас, у разі наявності відомостей у реєстрах про об'єкт, який підлягає декларуванню, але який відсутній у декларації, у довідці зазначаються всі відомості про такий об'єкт.

       Якщо за результатами порівняння даних встановлена невідповідність у грошовому вираженні, то по кожному об'єкту вираховується різниця між даними. Під кожним розділом довідки формується висновок, у якому зазначається про виявлені ознаки неточних відомостей, а також сума невідповідностей, яка має грошове  вираження. Всі суми виявлених у декларації невідповідностей смутуються та зазначаються у висновку довідки однією загальною сумою. 

      У довідці також відображаються застереження до розділів 12-1, 13, 14, 15 декларації (за наявності підстав).

      Увага! Довідка за результатами автоматизованої  перевірки не є підставою для подання виправленої декларації, та може бути використана при заповненні декларацій наступних періодів або виправлення даних в реєстрах (якщо вони виявились не актуальними).

    Незалежно від проходження автоматизованої перевірки можливе здійснення повної перевірки декларації за наявності підстав.

     Наявність Довідки не виключає проведення повної перевірки декларації, у разі наявності у НАЗК інформації про можливе недекларування активів, ознак незаконного збагачення, необґрунтованість активів, а також не виключає проведення моніторингу способу життя декларанта за наявності підстав, визначених законом.

                              

       Відомості про проходження автоматизованої перевірки будуть міститися також  у публічній частині Реєстру декларацій.

      Декларація, яка пройшла автоматизовану перевірку, матиме піктограму зеленого кольору та напис “Декларація пройшла автоматизовану перевірку”.

____________________________________________________________________

      Як зрозуміти, це помилки у декларації чи особливості зазначення інформації в реєстрах? Дізнавайтеся тут https://cutt.ly/CwGWyS8i

      Як знайти довідку в особистому кабінеті? Детальніше тут https://cutt.ly/swFfwwuX

     Які саме відомості вважаються неточними, а які недостовірними? Детальніше тут https://cutt.ly/CwDYk9hV

Переглядів 1855 Останнє редагування П'ятниця, 23 лютого 2024 12:35