Версія для друку
Четвер, 05 грудня 2019 10:41

Питання підвищення обізнаності українців щодо взаємодії України з НАТО є сьогодні ключовим, - Богдан Червак

Перший заступник Голови Держкомтелерадіо взяв участь у круглому столі «Україна – НАТО. Підсумки року: перспективи та очікування», організованому інформаційним агентством  «Укрінформ» та ГО «Громадська ліга «Україна-НАТО».

Учасники обговорили підсумки співпраці Україна-НАТО, зупинилися на проблемах, які потрібно вирішувати у майбутньому.

Директор Центру інформації та документації НАТО в Україні Барбора Маронкова повідомила, що наступного тижня у Брюсселі в штаб-квартирі НАТО відбудеться низка засідань робочих груп в рамках співпраці Україна-НАТО.

«Ми завершуємо роботу з підготовки річної програми співпраці Україна-НАТО на 2020 рік, яку з доповненнями у Брюсселі представить Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба, - зазначила Барбора Маронкова. - І наступного тижня - схоже, що це буде цілий тиждень України в НАТО, - буде перша зустріч спільної робочої групи з військових питань у штаб квартирі НАТО, інша зустріч - це спільна робоча група з економічних питань. Також запланована жіноча панель стосовно питань у гуманітарній сфері».

Директор центру повідомила, що в Україні нині працюють 10 трастових фондів, де залучено понад 40 млн євро. Крім того, Україна додатково отримує потужну фінансову допомогу в рамках двосторонніх контактів між Україною та країнами-членами НАТО.

Під час круглого столу учасники – військові експерти та представники ЗСУ – наголошували, що з 2014 року США виділили на підтримку української армії понад 1,3 млрд доларів, які пішли на зміцнення обороноздатності та покращення взаємовідносин з НАТО. Серед інших країн, які надали найбільшу військову допомогу Україні у 2014-2018 роках: Канада, Велика Британія, Франція, Німеччина, Данія, Словаччина.

Перший заступник Голови Держкомтелерадіо Богдан Червак у своєму виступі зупинився на темі інформування суспільства про євроатлантичну інтеграцію України. «У Державному бюджеті України два роки поспіль були передбачені кошти для реалізації Концепції вдосконалення інформування громадськості з питань євроатлантичної інтеграції України на 2017-2020 роки. Такі видатки закладені і в бюджет на наступний рік. Це дає змогу на професійному рівні, із залученням радіо, телебачення інформувати громадськість про переваги для України і її громадян вступу нашої країни до НАТО, - зазначив Богдан Червак. – Питання підвищення обізнаності українців щодо  змісту і засад взаємодії України з НАТО, ролі НАТО у зміцненні міжнародної стабільності і безпеки є сьогодні ключовим. Адже соціологічне дослідження, яке на замовлення Держкомтелерадіо провело в 2019 році ТОВ «Центр стратегічного розвитку територій», показало різний рівень підтримки євроатлантичного курсу України в регіонах. Сьогодні за вступ України до НАТО проголосувало б 62% українців, 21% - проти. Найбільша підтримка євроатлантичного курсу України – на заході країни, найменша – на Донбасі».

Голова Громадської ліги «Україна — НАТО» Сергій Джердж наголосив, що зараз усі зусилля Громадської ліги фокусуються на роботі в регіонах з різними цільовими групами, серед яких військові, цивільні, молодь і люди похилого віку. Цю роботу буде продовжено і надалі, наголосив він, оскільки рух України в НАТО залишається незворотнім.

Переглядів 1647