Версія для друку
Четвер, 28 листопада 2019 15:11

Насильство – це одна з найбільш поширених у світі форм порушення прав людини.

Насильство – це одна з найбільш поширених у світі форм порушення прав людини.

Насильство – це одна з найбільш поширених у світі форм порушення прав людини. Проблема насильства надзвичайно важлива і повинна перебувати під особливим захистом держави. Насильство й жорстокість у суспільстві не лише руйнують гармонію і злагоду в ньому, а й виступають однією з передумов злочинності.

За сучасних умов в Україні, як і в багатьох інших країнах світу, простежуються тенденції до поширення насильницьких дій у сім'ї, на міжособистісному рівні, у стосунках батьків і дітей, чоловіка і жінки.

Відтак, в Україні щорічно з 25 листопади по 10 грудня проходить акція «16 днів проти насильства». Акція є міжнародною та проводиться за ініціативи Центру Жіночого Глобального лідерства (США) з 1991 року.   Дати початку та завершення компанії вибрані не випадково. Вони створюють символічний ланцюжок, поєднуючи заходи проти гендерно-зумовленого насильства та дії щодо захисту прав людини, підкреслюючи, що будь-які прояви насильства над людиною у громадській чи приватній сферах, незалежно від статі, є грубим порушення її прав.

Учасники обрали дати – 25 листопада (Міжнародний день для ліквідації насильства проти жінок) та 10 грудня (Міжнародний день захисту прав людини), щоб символічно пов’язати проблему насильства проти жінок із питанням прав людини і наголосити, що таке насильство є порушенням прав людини.

Шістнадцятиденний період кампанії охоплює наступні важливі дати:

25 листопада –

Міжнародний день проти насильства щодо жінок 

29 листопада

Міжнародний день захисту прав жінок

1 грудня

Всесвітній день боротьби зі СНІДом

2 грудня

Міжнародний день боротьби з рабством

3 грудня

Міжнародний день осіб з інвалідністю

5 грудня

Міжнародний день волонтера

6 грудня

Вшанування пам’яті студенток, розстріляних у Монреалі (коли 14 жінок-студенток були вбиті злочинцем лише через те, що “вони були феміністками).

Метою акції є привернення уваги громадськості до актуальної для українського суспільства проблеми – подолання домашнього насильства, протидії торгівлі людьми, гендерно зумовленого насильства та забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків.

В рамках акції проводяться тренінги, круглі столи, дискусії та дебати, семінари та лекції, виставки, трансляції освітніх програм, конференції, громадські слухання та інші заходи.

Україна приєдналась до кампанії «16 Днів проти насильства» у 2000 році за ініціативи Міжнародного фонду «Відродження» та при підтримці Інституту Відкритого Суспільства, а вже у 2001 році ця акція вийшла на загальноукраїнський рівень, об’єднавши 20 регіонів України та 75 державних та неурядових організацій. Подібна активність свідчить про актуальність проблеми подолання насильства в нашій державі, пошук у громадах та владних структурах оптимального механізму реагування як на спільні соціальні проблеми, так і на конкретну сімейну біду.

Волинська область За 9 місяців 2019 року надійшло 2854 звернення щодо вчинення домашнього насильства: 2522 від жінок, 304 від чоловіків та 28 від дітей.

Мобільними бригадами соціально-психологічної допомоги здійснено 186 виїздів у райони та села області, соціальними послугами охоплено 390 сімей.

Відділ інформаційної політики облдержадміністрації.

Переглядів 1318