Версія для друку
Середа, 25 вересня 2019 10:55

Щодо гендерної політики, протидії торгівлі людьми та запобігання домашньому насильству

Сьогодні, 24 вересня 2019 року, перший заступник голови райдержадміністрації Роман Кульцман провів засідання координаційної ради з питань гендерної політики, протидії торгівлі людьми та запобігання домашньому насильству.

У засіданні взяли участь представники структурних підрозділів райдержадміністрації, правоохоронних органів, державних установ, служб, представників ОТГ, які займаються питаннями сімейної, гендерної політики, попередження насильства в сім’ї та протидії торгівлі людьми.

Під час наради було розглянуто питання про створення спеціалізованих служб підтримки постраждалих від домашнього насильства.

Начальник відділу праці управління соціального захисту населення райдержадміністрації Олена Чаюк зазначила, що відповідно до статті 14 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» 21 серпня 2019 року Кабінетом Міністрів України прийнято постанову №824 «Про затвердження типових положень про денний центр соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, та спеціалізовану службу первинного соціально-психологічного консультування осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі».

Посадовець відмітила, що відповідно до листа Міністерства соціальної політики селищним, сільським радам необхідно забезпечити створення спеціалізованих служб для постраждалих від домашнього насильства за ознакою статі відповідно до виявлених потреб; передбачити у відповідних місцевих бюджетах кошти на наступний бюджетний рік та середньостроковий період для створення й утримання спеціалізованих служб, а також організацію навчання фахівців, до компетенції яких належать питання запобігання та протидії домашньому насильству, в тому числі фахівців, які реалізують програми для кривдників, проведення інформаційно-просвітницької роботи та реалізацію інших заходів і повноважень місцевих органів влади, визначених Законом.

Перший заступник голови райдержадміністрації Роман Кульцман відмітив, що такі служби створюються з метою забезпечення комплексного своєчасного та ефективного реагування на факти вчинення насильства, для захисту життєво важливих інтересів постраждалих осіб і надання їм необхідної допомоги.

Т.в.о. начальника сектору превенції Ковельського відділу поліції майор поліції Юрій Єрохін зупинився на проекті «Поліцейський офіцер громади», який вже стартував на Волині. «Поліцейський офіцер громади – це співробітник, який забезпечуватиме порядок на території однієї громади та своєчасно реагуватиме на її потреби. Офіцери, котрі пройдуть відбір, протягом двох з половиною місяців будуть проходити спеціальний підготовчий курс. Поліцейських офіцерів громади забезпечать автомобілем, офісом, усім необхідним та соціальним забезпеченням згідно з чинним законодавством», – зазначив посадовець.

Відділ з питань внутрішньої та інформаційної політики апарату райдержадміністрації

Переглядів 1475