Версія для друку
Понеділок, 21 листопада 2022 09:41

Ковельський районний відділ ДУ «Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб міністерства охорони здоров’я України» інформує

Щороку з середини осені в Україні починається епідемія грипу. Щорічно його вірус мутує та новий сезон починається з того, що хворіють в тому числі, і всі ті, хто, здавалося б, в минулому році вже хворів. Новий сезон - новий вірус. Тому ВООЗ щорічно оновлює рекомендації по складу вакцин від нього.

Протягом листопада вірусологами Волинського центру контролю та профілактики хвороб з метою вивчення циркуляції вірусів ГРІ в поточному епідсезоні досліджувався матеріал від хворих з ознаками гострих респіраторних інфекцій. Найбільше виявлено хворих на грип А , значно менше діагностовано випадків COVID-19 , респіраторно-синцитіальної інфекції (серед дітей) та інших ГРІ.

         Грип підступний і небезпечний, насамперед, розвитком серйозних постгрипозних ускладнень (бронхітів, пневмоній, уражень серцевого м'яза тощо), а також загостренням існуючих хронічних захворювань. Не виключені і смертельні наслідки. Особливо це стосується вагітних, людей з хронічними захворюваннями, людей похилого віку та дітей. Найефективніший спосіб запобігти хворобі - це зробити щеплення проти грипу. На сьогодні вакцини проти грипу можна замовити і придбати в аптечній мережі області.

Непрофесійне лікування застуди і грипу антибіотиками може спричинити виникнення супербактерій, що будуть стійкими до лікування захворювань. Щорічно від хвороб, спричинених резистентними мікроорганізмами, щорічно помирають 700 тисяч людей.

Антибіотик — серйозний рецептурний лікарський засіб, який має призначати тільки лікар. Лише він може визначити доцільність прийому антибіотика, підібрати ефективну діючу речовину, дозування та режим приймання препарату. Самопризначення та безконтрольне вживання антибіотиків може не лише зашкодити здоровʼю людини, але і стимулює розвиток глобальної проблеми — антибіотикорезистентності, унаслідок якої бактерії набувають стійкості до лікування. Антибіотикорезистентність — це стійкість бактерій до антибактеріального препарату, який має їх знищити. Чим частіше ми вживаємо антибіотики, тим швидше виникає цей процес.

Чим це загрожує людству?  За прогнозами ВООЗ, якщо нічого не вдіяти вже зараз, то до 2025 року більша частина протимікробних препаратів втратить свою ефективність. Лікування отиту, циститу більше не обмежаться прийомом ліків. А акушерам варто буде згадати, як приймати важкі пологи без кесаревого розтину. Бо операція загрожуватиме породіллі смертельною інфекцією.

Вже у 2050 році антибіотикорезистентність може забрати до 10 мільйонів життів щороку. Це означає, що ми можемо побачити як помирають від пневмонії наші онуки.

Життя в постантибіотикову еру означає, що нам варто забути про багато досягнень медицини, адже без антибіотиків навіть найпростіші операції знову стануть смертельно небезпечними.

Цього не можна допустити. Саме тому з 1 серпня антибіотики можна придбати лише за рецептом лікаря.

Електронний рецепт можна отримати безпосередньо на прийомі. Технічна можливість виписки рецептів доступна як для лікарів державних закладів, так і приватних.

Ковельський районний  відділ ДУ «Волинський обласний центр контролю

та профілактики хвороб міністерства охорони здоров’я України»

Переглядів 250