Версія для друку
Середа, 28 вересня 2022 16:05

Зміна функцій між державними органами влади не вплине на отримувачів субсидій і пільг

З 1 жовтня 2022 року виплачувати субсидії і пільги буде Пенсійний фонд України. Детальніше про нововведення розповіли директор департаменту соціального захисту населення ОДА Оксана Гобод та її заступниця Олена Маркусик під час брифінгу 28 вересня 2022 року.

16 вересня Кабмін прийняв постанову №1041, якою передав повноваження щодо підготовки виплатних документів та проведення фінансування виплат субсидій та пiльг Пенсійному фонду України. 

«Так, відповідно до документу призначені та нараховані субсидії та пільги у вересні буде виплачувати пенсійний фонд вже у жовтні. Така ж ситуація буде і в жовтні, i в листопаді. Тобто органи соціального захисту призначать субсидії і пільги, а пенсійний фонд виплатить. А з 1 грудня пенсійний фонд буде і призначати, і виплачувати допомогу  на оплату житлово-комунальних послуг, – зазначила Оксана Гобод. – Зміна функцій між державними органами влади не вплине на отримувачів субсидій і пільг».

З 1 жовтня подавати документи на субсидію в опалювальний період заново не потрібно. Органи соціального захисту населення переведуть їх автоматично. Однак, якщо змінилися обставини в складі сім’ї чи доходи, то громадяни повинні прийти з новим пакетом документів для оформлення субсидії.

Також очільниця департаменту соцзахисту населення ОДА додала, що Урядом максимально спрощені критерії отримання житлової субсидії, пільг та інших гарантій.  Зокрема,  якщо люди в період воєнного стану втратили роботу, переїхали до інших місць та стали на облік до центрів зайнятості, то вони будуть мати право на таку допомогу.

Крім того, при призначенні субсидії враховуватися не буде:

допомога на проживання внутрішньо переміщеним особам;компенсація для покриття понесених витрат, пов’язаних з розміщенням в своєму будинку внутрішніх переселенців за програмою «Прихисток»;перебування за кордоном впродовж воєнного стану та двох місяців після його завершення.

«Таким чином, якщо ви бачите, що вам потрібна допомога в оплаті за житлово-комунальні послуги, то обов’язково подавайте документи на отримання субсидій, – наголосила заступниця директора департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Олена Маркусик. – Не вагайтеся: вийде, чи не вийде – подавайте».

Слід також зауважити, що з 1 січня 2023 року усi пiльги будуть лише в готівковій формі.

Переглядів 435