Версія для друку
Середа, 27 липня 2022 16:17

До Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України включено традицію соломоплетіння у Турійській громаді

Відповідний наказ 25 липня 2022 року підписав Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко.

Загалом до нематеріальної культурної спадщини нашої країни внесені три нові елементи:

«Традиція соломоплетіння у Турійській громаді Волинської області»;

 «Практика та культурний контекст приготування «чіберек» та «янтик» – традиційних страв кримських татар»;

 «Сливовий леквар – традиція приготування та культура споживання на Закарпатті».

Слід зазначити, що соломоплетіння було поширене на території Волинської області з давніх-давен, як прадавнє ремесло і ліки. У побуті селян  ще у 30-40 рр. минулого століття можна було зустріти солом’яні шкатулки, бочки для зберігання зерна, павуки, які вішали на стелі та дідухи, які носили господарі  й встановлювали  на покуті  у Святвечір.  

Традицію соломоплетіння у Турійському краї зберіг і передав нащадкам Олександр Якович Коптюк  (1916 року народження із села Кустичі). 

У солом’яних виробах майстрів Турійщини зашифровані традиції, символи, знання та практики, що стосуються природи і світу.  У доробках: різдвяні павуки, іграшки, янголи, тварини, прикраси, сумки, капелюхи.  Тут своя символіка: коло – безперервний зв'язок, циклічність поколінь, ангелики – наші охоронці, дзвоники закликають добру звістку, а коник – завжди на успіх.Отже, Національний перелік елементів нематеріальної культурної спадщини України тепер має 50 елементів.

Попередня

Переглядів 4078