Версія для друку
П'ятниця, 29 квітня 2022 11:46

Внутрішньо переміщеним українцям мають надавати меддопомогу без направлень та декларацій

Внутрішньо переміщені особи можуть бути прийняті у будь-якій лікарні, якщо вона здатна забезпечити необхідне лікування, а відсутність декларації не є перепоною для отримання первинної медичної допомоги. На цьому наголосив перший заступник міністра охорони здоров’я Олександр Комаріда під час візиту у заклади охорони здоров’я Волині та Рівненщини. 

«Я переконався, що медики Волинської та Рівненської областей особливо дбають про українців, які були змушені покинути рідні домівки. Їм надають усю необхідну допомогу навіть без направлень та декларацій. Але зауважу: якщо лікар відмовляється надавати допомогу внутрішньо переміщеній особі, можна звернутися на гарячу лінію МОЗ 0800 60 20 19 або до НСЗУ за номером 16-77», – відзначив Олександр Комаріда. 

Також перший заступник міністра відвідав один з провідних українських центрів лікування і реабілітації.

В цьому закладі проводять тривалу реабілітацію та лікування важких черепно-мозкових або спінальних травм, що призвели до втрати можливості самостійного пересування або самообслуговування.

Тут працюють мультидисциплінарні реабілітаційні команди, до складу яких входять невропатологи, лікарі фізичної реабілітаційної медицини, фізичні терапевти, уролог,  медичний психолог, практичні психологи, ерготерапевти.

Пацієнти, які потрапляють до закладу, отримують високоякісну медичну допомогу та реабілітацію. Багатьом з них вдалося піднятися з крісел візочків та вдруге в житті навчитися ходити самостійно.

Переглядів 588