Версія для друку
Вівторок, 12 квітня 2022 19:24

Про допомогу вимушеним переселенцям з України говорили на Європейському Конгресі місцевого самоврядування

 У Польщі відбувся VII Європейський Конгрес місцевого самоврядування. Серед важливих обговорюваних тем – вимушені переселенці з України.

Слід зауважити, що за оцінками Міжнародної організації з міграції упродовж першого місяця війни з України виїхали 3,6 млн людей. Ще близько 6,5 млн знайшли прихисток в межах нашої країни.

Членкиня постійної делегації України у Раді Європи Юлія Вусенко зазначила, що ніхто не був готовий до такої кількості переселенців і викликів, які постали як перед українськими громадами, так і перед нашими міжнародними партнерами. Таким чином органам місцевого самоврядування довелося швидко організовувати проживання, харчування, психологічну, гуманітарну та юридичну допомогу для вимушено переселених українців, які постраждали від наслідків російського вторгнення.

Наразі основними напрямками допомоги переселенцям є: їх працевлаштування, збереження бізнесу, будівництво нового житла та забезпечення доступом до освіти.

«Це наші спільні виклики. Ми маємо продумати механізми інтеграції вимушено переміщених осіб в громадах, що їх прихистили, – звернулася Юлія Вусенко до учасників форуму. – Нам як ніколи потрібні європейські програми і швидкі гроші, щоб врятувати бізнес, щоби не стала економіка. Зокрема, необхідно запускати невеликі виробництва у громадах, де зможемо працевлаштувати переселенців. Зараз важливо не тільки перемогти, а й спільно відбудувати країну, адже саме Україна стримує навалу авторитарних орд на європейську цивілізацію та демократичні цінності».

Переглядів 524