Версія для друку
Вівторок, 22 лютого 2022 12:18

Фінансову підтримку галузі АПК району проаналізовано на оперативній нараді

Сьогодні, 22 лютого 2022 року, в залі засідань райдержадміністрації відбулась щотижнева оперативна нарада, яку провела перший заступник голови райдержадміністрації Галина Коляда. Нарада пройшла за участю  заступника голови райдержадміністрації Романа Кульцмана, заступника голови районної ради Андрія Броїла, керівників структурних підрозділів райдержадміністрації, окремих установ району.

Про фінансування соціальних виплат в районі доповіла начальник управління соціального захисту населення Ковельської райдержадміністрації Олена Давидович. Посадовець зазначила, що у лютому поточного року профінансовано по всіх видах допомог 43 млн 887тис грн, по пільгах і субсидіях – 20 млн 141 тис грн. Станом на 22.02.2022 року в управління соціального захисту населення Ковельської райдержадміністрації на обліку перебуває 53750 отримувачів усіх видів допомог, пільг і субсидій.  За 2021 рік по всіх видах допомог, пільг і субсидій використано 747,9 млн грн.

Начальник управління регіонального розвитку райдержадміністрації Віталій Сарапін проінформував про фінансову підтримку галузі АПК в районі.

Віталій Іванович зазначив, що Ковельщина – один з найбільш потужних агропромислових районів Волинської області, який представляють 99 агропідприємств, 196 фермерських господарств та понад 70 тисяч особистих селянських господарств. Основну увагу в життєдіяльності району займає розвиток галузі сільського господарства, що спеціалізується на розведенні великої рогатої худоби та свиней, виробництві м’ясної і молочної продукції, вирощуванні зернових і технічних культур, ягідництві, садівництві.

Розвиток галузі агропромислового комплексу завжди потребував і потребує фінансової підтримки з боку держави та органів місцевого самоврядування. У 2021 році фінансова підтримка розвитку сільського господарства району здійснювалась за рахунок коштів державного, обласного, міських, селищних та сільських  бюджетів. Загальна сума підтримки галузі агропромислового комплексу Ковельського району у 2021 році з бюджетів різних рівнів становить 51,1 млн грн.

Програмами державної підтримки у 2021 році на суму 49,7 млн грн скористались 85 юридичних осіб та 375 фізичних осіб.

Завдяки проведеній інформаційній роботі агровиробники району стали учасниками програм державної підтримки за наступними напрямками:

1) фінансова підтримка заходів в агропромисловому комплексі шляхом здешевлення кредитів, що передбачена Постановою Кабінету Міністрів України від 29 03.2015 року № 300 (зі змінами), де 30 суб’єктів господарювання отримали часткову компенсацію за нараховані і сплачені в поточному році відсотки за користування пільговими кредитами на загальну суму 11,0 млн грн;

2) фінансова підтримка розвитку виноградарства, садівництва і хмелярства, що здійснювалась відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 15.07.2005 року № 587  (зі змінами): 9 господарств отримали компенсацію за  понесені витрати на придбання садивного матеріалу на загальну суму 10,2 млн грн;

3) державна підтримка розвитку тваринництва та переробки сільськогосподарської продукції, механізм надання якої визначено Постановою Кабінету Міністрів України від 7.02.2018 року № 107 (зі змінами): 375 фізичних осіб - пасічників та 2 суб’єкти господарювання, які є власниками бджолосімей, отримали дотацію з державного бюджету за наявні 12020 бджолосімей. На рахунки власників спрямовано  - 1,3 млн грн; 1 фермерське господарство отримало дотацію, надану на безповоротній основі за  утримання кіз та овець в сумі 0,1 млн грн; 6-ти суб’єктам господарювання виплачено дотацію за приріст корів в сумі 3,2 млн грн; 8-ми агроформуванням нараховано дотацію за закуплені племінні генетичні ресурси в сумі 9,8 млн грн; 2 агроформування отримали часткове відшкодування вартості будівництва  тваринницьких ферм і комплексів в сумі 4,7 млн грн;

4) часткова компенсація вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва, що передбачена Постановою Кабінету Міністрів України від 1.03.2017 року № 130 (зі змінами): 28 агровиробників отримали часткову компенсацію вартості придбаної сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва на загальну суму 6,3 млн грн;

5) фінансова підтримка розвитку фермерських господарств, що здійснюється відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України  від 07.02.2018 року № 106 (зі змінами): 4 новостворені фермерські господарства отримали  фінансову підтримку для отримання сільськогосподарських дорадчих послуг в сумі 0,13 млн грн; 14 фермерським господарствам виділена бюджетна субсидія на одиницю оброблюваних угідь (з розрахунку 5 тис грн на 1 га земель, але не більше 100 тис грн на одне ФГ) на загальну суму – 1,1 млн грн;  14 фермерським господарствам району виплачено дотацію(з розрахунку - 5000 грн /1 гол.) за утримання поголів’я корів молочного напрямку продуктивності на загальну суму 1,7 млн грн;

6) державна підтримка сільськогосподарських товаровиробників шляхом виділення бюджетних субсидій з розрахунку на одиницю оброблюваних угідь (за посів жита та гречки), що передбачена Постановою Кабінету Міністрів України від 11.08.2021 року  № 886: 3-ом сільгосптоваровиробникам виплачено субсидію з розрахунку на один гектар оброблюваних угідь, на яких вирощувалась гречка в сумі 0,08 млн грн;

7) додаткова фінансова підтримка через механізм доплати на користь застрахованих осіб - членів/голови сімейного фермерського господарства єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, порядок надання якої передбачено Поставою КМУ від 22.05.2019 року №565: 1 сімейне фермерське господарство отримало доплату на користь застрахованих осіб - членів/голови сімейного фермерського господарства в сумі 0,06 млн. грн.

Згідно з Комплексною програмою розвитку агропромислового комплексу Волинської області на 2016-2021 роки, забезпечено співфінансування фінансової підтримки заходів із корінного покращення природних пасовищ за рахунок коштів обласного бюджету на загальну суму 686,2 тис грн. Кошти спрямовані до місцевих бюджетів територіальних громад району, а саме: Колодяжненської – 328,9 тис грн, Забродівської – 301,3 тис грн та Заболоттівської – 56,0 тис грн.

В територіальних громадах району затверджені місцеві програми підтримки розвитку галузі АПК, відповідно до яких виконуються заходи за рахунок бюджетів міських, селищних та сільських рад, в тому числі на умовах співфінансування з обласного бюджету.

У 2021 році виділені кошти сільських, селищних та міських бюджетів на загальну суму 725,7 тис грн, в тому числі за напрямками: 110,9 тис грн -  на виплату дотації власникам ОСГ, які утримують три і більше корів; 102,1 тис грн – на виплату дотації пасічникам за утримання бджолосімей; 249,5 тис грн – на часткове здешевлення вартості штучного осіменіння корів і телиць у ОСГ; 80,8 тис грн – на підтримку розвитку галузі тваринництва, нарощування поголів’я; 46,3 тис грн – на корінне покращення сіяних та природних пасовищ (перезалуження); 38,0 тис грн –  часткове відшкодування витрат на придбання основних засобів виробництва, в тому числі ВРХ для власників ОСГ; 98,1 тис грн – на розроблення генерального плану населеного пункту в с. Дошне, виготовлення звіту про стратегічну екологічну оцінку генерального плану с. Велимче та с Дошне Велимченської сільської ради.

У 2022 році фінансова підтримка галузі агропромислового розвитку  буде здійснюватися з державного, обласного, міських, селищних та сільських бюджетів за аналогічними напрямками та програмами.

Під час наради керівник апарату районної державної адміністрації Степан Топольський зупинився на інформаційному наповненні офіційного вебсайту  райдержадміністрації.

Також керівники управлінь, відділів, служб проінформували про ситуацію на підпорядкованих ділянках роботи та озвучили нагальні питання.

Відділ організаційної, інформаційної діяльності та комунікацій

з громадськістю  апарату Ковельської райдержадміністрації

Переглядів 370

Галерея зображень