Версія для друку
П'ятниця, 18 лютого 2022 17:18

В області сформовані 5 батальйонів територіальної оборони

Про це стало відомо під час ефіру новин телеканалу «UA: Волинь» 17 лютого 2022 року. Про хід формування батальйонів територіальної оборони розповіли перший заступник голови ОДА Сергій Мовенко, заступник голови обласної ради Григорій Пустовіт та командир батальйону тероборони Луцького району Сергій Осадчук.

«Наразі у Волинській області сформовані 5 батальйонів територіальної оборони. Їх укомплектування ведеться згідно графіку. Зокрема до кінця лютого 2022 року передбачено, що особовим складом батальйони будуть забезпечені на 90%», – зазначив Сергій Осадчук.

Окрім військовослужбовців і цивільного персоналу для формування частин тероборони необхідно:

– обладнати кімнати для зберігання зброї згідно усіх вимог;

– обладнати кімнати режимно-секретного органу, де будуть зберігатися документи з обмеженим доступом;

– запустити діловодство батальйону.

Слід зазначити, що для підрозділів тероборони області уже виділені приміщення, які не потребують капітальних ремонтів.

Як розповів Сергій Осадчук, забезпечення військових частин матеріальною базою потребує значного фінансування.

«Можна сказати, що формування територіальної оборони проводиться, фактично, з нуля, тому необхідні для цього значні кошти», – сказав командир батальйону тероборони Луцького району.

Варто нагадати, що 16 лютого 2022 року відбулася позачергова сесія обласної ради, де депутати прийняли рішення виділити кошти із вільних залишків обласного бюджету на першочергові потреби формувань тероборони.

«В області розроблена програма на 2021-2025 роки для територіальної оборони. В рамках програми на її потреби заплановано 7 мільйонів 750 тисяч гривень. Відповідно, на 2022 рік була закладена сума у розмірі 2 мільйони 660 тисяч гривень. За ініціативи голови ОДА Юрія Погуляйка була проведена сесія облради, де прийнято рішення виділити повну суму коштів, що запланована на цей рік», – зазначив Сергій Мовенко.

Григорій Пустовіт своєю чергою запевнив, що у разі виникнення додаткової потреби у фінансуванні територіальної оборони Волині депутати обласної ради знову зберуться, аби допомогти та підтримати батальйони захисту краю.

Насамкінець Сергій Осадчук розповів, що для того, аби вступити до територіальної оборони, потрібно звернутися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки — колишні військові комісаріати — пройти співбесіду та військову лікарську комісію. Оскільки без лікарського висновку контракт підписати неможливо.

Довідково:

Територіальна оборона – це система загальнодержавних воєнних і спеціальних заходів, що здійснюються в особливий період із завданнями: охорони та захисту державного кордону; забезпечення умов для надійного функціонування органів державної влади, органів військового управління, стратегічного (оперативного) розгортання військ (сил); охорони та оборони важливих об'єктів та комунікацій; боротьби з диверсійно-розвідувальними силами, іншими озброєними формуваннями агресора та антидержавними незаконно утвореними озброєними формуваннями; підтриманням правового режиму воєнного стану.

За матеріалами програми «Сьогодні. Головне» за 17 лютого 2022 року на телеканалі «UA: Волинь» https://www.youtube.com/watch?v=uxB3TZReTjc 

Переглядів 334