Версія для друку
Середа, 01 грудня 2021 18:12

На Волині підготовлений проєкт обласного бюджету на 2022 рік

Волинська обласна державна адміністрація розробила та подала на розгляд і затвердження обласної ради проєкт обласного бюджету на 2022 рік. Відповідне розпорядження про схвалення головного фінансового документа Волині підписав голова облдержадміністрації Юрій Погуляйко сьогодні, 1 грудня.

Сьогодні, 1 грудня, під час наради за участю заступника голови облдержадміністрації Олександра Троханенка та директора департаменту фінансів ОДА Ігоря Никитюка відбулося підсумкове обговорення головного фінансового документа області.

Опісля своїм розпорядженням № 765 від 1 грудня 2021 року голова облдержадміністрації Юрій Погуляйко схвалив проєкт обласного бюджету на 2022 рік. За результатами прийнятих рішень обласна державна адміністрація подала цей проєкт на розгляд та затвердження обласної ради.

За інформацією департаменту фінансів облдержадміністрації, загальний обсяг фінансових ресурсів обласного бюджету з урахуванням трансфертів з державного бюджету та власних доходів складе у 2022 році 2 576,7 млн гривень.

Зокрема, власна дохідна частина обласного бюджету сформована в загальній сумі 1 154,6 млн грн, у тому числі 1 052,0 млн грн складають доходи загального фонду та 102,6 млн грн – спеціального фонду. За основним джерелом власних доходів – податком на доходи фізичних осіб, надходження прогнозуються у обсязі 936 млн грн, з ростом до очікуваного виконання показників поточного року на 10,8 відсотків.

Обсяг базової дотації на наступний рік для обласного бюджету у проєкті державного бюджету визначено в сумі 112,6 млн грн, що на 7,3 відсотка менше ніж у 2021 році. У свою чергу, субвенція та додаткові дотації з державного бюджету на наступний рік складуть 1309,5 млн грн.

У свою чергу, витрати обласного бюджету у 2022 році складуть 2 580 млн грн, в тому числі із загального фонду обласного бюджету – 1 703,2 млн грн, спеціального – 876,8 млн гривень.

Як зазначив директор департаменту фінансів ОДА Ігор Никитюк, за таких умов під час формування проєкту було звернуто увагу на ріст основних витрат обласного бюджету на 2022 рік. Зокрема, враховано ресурс на зростання умов оплати праці у зв’язку з ростом мінімальної заробітної плати у наступному році.

Слід зауважити, що у разі відсутності державної фінансової підтримки місцевих бюджетів у наступному році, ще одним з основних напрямків розподілу усіх додаткових ресурсів обласного бюджету, у першу чергу – вільних залишків бюджетних коштів, буде проблема енергоносіїв.

Відтак, під час формування проєкту обласного бюджету проаналізовано планові видатки на оплату енергоносіїв і комунальних послуг установ бюджетної сфери. Плановий показник видатків на оплату енергоносіїв і комунальних послуг обрахований, виходячи з уточнених на 1 жовтня 2021 року бюджетних призначень за цією статтею витрат з урахуванням очікуваного їх споживання до кінця 2021 року та із застосуванням коригуючого коефіцієнта 1,08, повідомленого Міністерством фінансів України. Такий механізм використано на державному рівні при формуванні показників проєкту державного бюджету.

Також значні додаткові витрати в обласному бюджеті будуть пов’язані з відсутністю належних фінансових ресурсів для забезпечення професійно-технічної освіти у цілому, і у тому числі виплати стипендій. Адже у вересні цього року в рамках освітньої реформи Кабінетом Міністрів України збільшено розмір стипендій для профтехзакладів, закладів фахової передвищої та вищої освіти. Для забезпечення виконання постанови у повному обсязі додатково необхідно понад 53 млн гривень.

У межах наявного ресурсу у обласному бюджеті на 2022 рік враховано 202,9 млн грн на реалізацію регіональних програм, у тому числі за рахунок загального фонду – 194,8 млн грн, спеціального – 8,1 млн гривень.

Щодо процедури ухвалення обласного бюджету на 2022 рік, слід зауважити наступне. На державному рівні зміщені терміни формування бюджету на наступний рік, що є важливим з огляду на значну залежність місцевих бюджетів від трансфертів з державного бюджету.

Враховуючи, що до 1 грудня року Верховною Радою України не прийнятий закон про Державний бюджет України, місцеві ради при затвердженні бюджету мають враховувати обсяги міжбюджетних трансфертів, визначені у проєкті закону про Державний бюджет України на плановий бюджетний період, поданому Кабінетом Міністрів України.

У разі унесення Кабінетом Міністрів України доопрацьованого проєкту Державного бюджету України на 2022 рік на ІІ-ге читання, департаментом фінансів облдержадміністрації спільно з відповідними головними розпорядниками коштів обласного бюджету буде забезпечена робота щодо оперативного перегляду розрахунків до проєкту обласного бюджету з метою його розгляду обласною радою у терміни, визначені бюджетним законодавством.

У двотижневий строк з дня офіційного опублікування закону про Державний бюджет України відповідна місцева рада відповідно до згаданої статті Кодексу приводить обсяги міжбюджетних трансфертів у відповідність із законом про Державний бюджет України.

До слова, проєкт обласного бюджету на 2022 рік розроблений департаментом фінансів облдержадміністрації спільно з головними розпорядниками коштів з урахуванням основних фінансових показників, врахованих у  проєкті Державного бюджету України на 2022 рік.

Також проєкт обласного бюджету на 2022 рік розглянутий на бюджетних слуханнях обласної ради та на  засіданні   постійної   комісії   обласної   ради з питань бюджету, фінансів та цінової політики. Головні розпорядники коштів за потреби, у межах попередньо доведених граничних обсягів асигнувань, доопрацювали бюджетні запити на 2022 рік з урахуванням висновків постійної комісії та зауважень департаменту фінансів.

За інформацією департаменту фінансів облдержадміністрації

Управління інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

Переглядів 420