Версія для друку
Четвер, 11 листопада 2021 21:55

Посилення охорони українсько-білоруського кордону – робота на випередження для забезпечення його цілісності і непорушності, - сказав Міністр внутрішніх справ України на Волині

Міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський сьогодні, 11 листопада 2021 року, із робочим візитом перебував у Волинській області. Так, посадовець перевірив стан охорони державного кордону з Республікою Білорусь, провів ряд нарад і поспілкувався із місцевими мешканцями про мету свого візиту. Супроводжував Міністра внутрішніх справ України голова облдержадміністрації Юрій Погуляйко.

Як повідомив Денис Монастирський під час спілкування із жителями Шацької громади, сьогодні на кордоні розташовані підрозділи Держприкордонслужби, Нацгвардії та Нацполіції. Їх перекинули та розгорнули відповідно до рішення РНБО щодо посилення охорони кордону на напрямках потенційного руху незаконних мігрантів із сусідньої Білорусі. Водночас наголосив, що це профілактична робота на випередження.

Зазначимо, що мова йде про мігрантів, котрі прибувають у Білорусь з Іраку, Ірану тощо. На сьогодні відслідковано десятки авіарейсів, які надходять до Мінська із цих країн. За інформацією української розвідки, нині понад 5 тисяч мігрантів зосереджено на території Білорусії. Усі вони, як відзначив міністр, прориваються на територію Європейського Союзу, зокрема на територію Польщі, де кілька днів тому відбувся прорив кордону.

«За даними української розвідки, є імовірний сценарій використання мігрантів на території Білорусії для того, щоби дестабілізувати ситуацію тут, в Україні. І ми розуміємо, що одна із імовірних точок прориву пов’язана із цими місцями. Тому ми прийняли рішення зосередити тут додаткові ресурси, подвоїти кількість прикордонників, які будуть тут чергувати, додати сили Національної гвардії. Працює активно розвідка, не тільки прикордонників, а й усі розвідки, котрі є в Україні. Поки що загрози нема, але однозначно ми маємо бути готові», - зазначив Денис Монастирський.

Основний меседж Міністра внутрішніх справ України – має бути повна взаємодія місцевого населення і тих сил, які будуть задіяні тут (поліції, національної гвардії, прикордонників, територіальної оборони тощо) в охороні кордону.

Тож попередньо була проведена нарада із прикордонниками, національною гвардією, поліцією, керівниками області та місцевою владою (головами РДА та територіальних громад), аби скоординувати дії та допомогти у розміщенні бійців Національної гвардії та сил й засобів упродовж найближчих тижнів.

Окрім цього, з профілактичною метою провели вже попередні навчання, а також ще будуть командно-штабні навчання для координації усіх сил і засобів.

Своєю чергою, голова облдержадміністрації Юрій Погуляйко запевнив, що в області готові до будь-яких завдань, адже на Волині є гарна співпраця влади із різноманітними громадськими організаціями та формуваннями, в тому числі у забезпеченні громадського порядку.

До слова, як відзначив Міністр внутрішніх справ України, була зустріч і з представниками ветеранських організацій, які також підтягнуть свої ресурси, та формувань з охорони громадського порядку.

«У мене, як міністра внутрішніх справ, до підлеглих органів немає питань і зауважень. Але без активної участі громадськості мало що відбудеться. Тому ставлю задачу підлеглим структурам від поліції, прикордонників, ДСНС постійно інформувати громаду про все. Особливо у разі загострення ситуації. З побаченого сьогодні, то кількість засобів достатньо, людей також достатньо», - резюмував зустріч Денис Монастирський.

Управління інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації.

Previous

Переглядів 577