Версія для друку
Четвер, 21 жовтня 2021 09:23

В ОДА обговорили дотримання нових правил міжрегіональних перевезень з 21 жовтня з перевізниками області

20 жовтня 2021 року в обласній державній адміністрації під керівництвом першого заступника голови ОДА Сергія Мовенка відбулась нарада за участі перевізників області та представників Національної поліції України у Волинській області.

Серед присутніх заступник начальника головного управління Національної поліції у Волинській області Сергій Козак та начальник управління патрульної поліції у Волинській області Департаменту патрульної поліції Національної поліції України Андрій Крутень.

Основне питання, яке обговорили – нові правила міжрегіональних перевезень на жовтому та червоному рівнях епіднебпезпеки, котрі починають діяти з 21 жовтня 2021 року відповідно до змін у постанові КМУ №1236. Стосуватимуться вони регулярних та нерегулярних перевезень. Йдеться про автомобільний транспорт на автобусних маршрутах, авіаційний та залізничний транспорт міжобласного сполучення.

Зокрема, зміни передбачають, що перевезення будуть дозволені за умови, якщо усі пасажири матимуть довідку про вакцинацію, або ПЛР-тест, який дійсний 72 години, або довідку про те, що людина перехворіла упродовж останніх трьох місяців (наявність антитіл).

Так, як наголосив заступник начальника головного управління Національної поліції у Волинській області Сергій Козак, контроль дотримання тих чи інших карантинних обмежень перш за все потрібен, аби зменшити кількість хворих, розвантажити лікарів та медзаклади області. Й починати дотримуватись потрібно кожному з обов’язкового носіння маски у громадських приміщеннях та транспорті.

Тож це мова не про обмеження прав громадян, а про збереження їх здоров’я та життя.

«Багато громадян посилаються на те, що є Конституція України, де передбачена свобода пересування, яку Кабінет Міністрів, нібито, обмежує. Але у тій самій Конституції України є стаття 117, яка каже, що Кабінет Міністрів України у межах своєї компетенції видає постанови і розпорядження, які є обов’язковими для виконання. Тобто, якщо ця постанова не оскаржена в суді, то всі зобов’язані її виконувати. Також у статті 33, де говориться про свободу пересування, вкінці зазначено фразу «за винятком обмежень, які встановлюються законом». Є Закон України «Про захист населення від інфекційних хвороб», де є стаття 29 під назвою «карантин», а карантин встановлений у нас по всій території держави, незалежно від рівня епіднебезпеки», - зазначив Сергій Козак.

Разом із цим додав, що ніхто в правоохоронних органах не налаштований штрафувати, але функція контролю залишиться. Штрафні санкції за порушення високі, однак притягувати до адміністративної відповідальності будуть в разі систематичних порушень і ігнорування вимог поліції. Тож сподіваються на співпрацю із боку перевізників та водіїв, адже дуже багато залежатиме від них.

Щодо обмежень, які передбачають нові правила, та алгоритм дій поліцейських поінформував начальник управління патрульної поліції у Волинській області Департаменту патрульної поліції Національної поліції України Андрій Крутень.

Зокрема, мова про обмеження щодо кількості посадкових місць (не більше, ніж кількість сидячих місць), обов’язкове носіння масок та наявність COVID-сертифікатів.

Як зазначив Андрій Крутень, працівники працівниками патрульної поліції і головного управління Національної поліції можуть зупинити маршрутний транспортний засіб та здійснити перевірку наявності відповідних сертифікатів вакцинації, у тому числі, вибірково. Також запевнив, що це відбуватиметься швидко за допомогою планшетів з програмним забезпеченням.

Однак, відповідно до постанови саме перевізники, що здійснюють міжобласні перевезення, несуть відповідальність за наявність у всіх пасажирів (окрім  осіб до 18 років) відповідних документів, що підтверджують вакцинування від COVID-19, або негативний на коронавірус ПЛР-тест, або одужання від коронавірусу. За його словами, у разі відмови пасажирів показати відповідний сертифікат, водій має право відмовити їм у перевезенні.

Управління інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації.

Попередня

Переглядів 345