Версія для друку
Субота, 10 липня 2021 13:56

Цьогоріч в області жнива розпочнуться пізніше, однак очікують хороший збір урожаю

Про початок жнив на Волині та їх підготовку розповів начальник управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Юрій Горбенко в ефірі новин на телеканалі «UA: Волинь» 7 липня 2021 року.

Відтак, за інформацією управління агропромислового розвитку ОДА, у поточному році в області до збирання підлягає 316,0 тис.га зернових культур, з них 183,8 тис.га – озимі та 132,2 тис.га – ярі зернові культури. Ранні зернові культури займають площу 265,0 тис.га, в тому числі пшениці – 165 тис.га, жита – 23,4 тис.га та вівса – 35,0 тис.га.

За словами Юрія Горбенка, розпочнуться повноцінні жнива 16-20 липня.

«Безумовно, так склалися погодні умови, що збирання посівів дійсно спізнюються десь на тиждень-два. Однак, за прогнозами урожай сьогодні виглядає достойно, – зазначив начальник управління агропромислового розвитку облдержадміністрації. – Минулих 8 років підряд, аграрії області збирали більше мільйона тонн врожаю на рік, а 2020-ий був рекордним –  1 мільйон 400 тонн. В цьому році є всі підстави очікувати не менший врожай ніж у минулому. Але це вже покаже час, адже також важливі й умови для його збирання».

Слід зазначити, що технічний потенціал Волині дозволяє збирати зернові культури в оптимальні терміни і «без втрат». Якщо у цьому році буде вологе зерно, то його будуть досушувати. Потужностей для зберігання зерна також вистачає. Майже всі підприємства області можуть зберігати близько 1 млн тонн врожаю, а сушильні господарства дозволяють за добу висушувати 22 тис. тонн зерна.

«Аграрії завжди залежні від погоди. Наразі треба дякувати природі та Богу за те, що в нашій області посіви не постраждали від тих надзвичайних ситуацій, які відбувалися в інших регіонах країни, – сказав Юрій Горбенко. – Також зміна погодних умов дозволила засівати в регіоні теплолюбові культури – соняшники, кукурудзу, сою, які раніше у нас не культивувалися. Тобто зміна клімату робить свої корегування, але аграрії розумно навчилися використовувати це».

За його словами єдине, що може насторожувати, серйозне дорожчання палива та добрива у поточному році, адже цінова політика на зернові особливо не змінилася.

«Є надія, що ціна на продукцію аграріїв складеться позитивно, як минулого року. Ми розуміємо, що в період збирання врожаю ніколи ціни не підвищуються, а навпаки вони дещо сезонно знижуються. Тому аграрії повинні знати, що не можна увесь врожай продавати в період збирання зерна», – підкреслив начальник управління агропромислового розвитку ОДА.

Своєю чергою, обласна та районна влада всіляко підтримує сільськогосподарські підприємства. Зокрема напередодні Ковельський об’єднаний район зініціював зустріч із аграріями, аби обговорити основні аспекти підготовки до жнив, та хто може сприяти їхньому вдалому проведенню.

Окрім того, з 1 липня 2021 року в Україні запрацював ринок землі. Як розповів Юрій Горбенко впродовж тижня від його відкриття, в області проведено лише одне нотаріальне посвідчення купівлі-продажу землі.

За матеріалами інтерв’ю начальника управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Юрія Горбенка в ефірі на телеканалі «UA: Волинь».

Переглядів 423