Версія для друку
П'ятниця, 18 червня 2021 13:38

Пам’ятка щодо дотримання вимог пожежної безпеки

Пожежна безпека повинна забезпечуватися шляхом проведення організаційних заходів та технічних засобів.

Керівник підприємства повинен визначити обов’язки посадових осіб щодо забезпечення пожежної безпеки у їх посадових інструкціях, призначити відповідальних за пожежну безпеку окремих будівель, дільниць, устаткування. 

Трактористи, комбайнери, їх помічники та інші особи, задіяні на роботах по збиранню врожаю, повинні пройти протипожежний інструктаж.

До початку збирання врожаю вся збиральна техніка, агрегати та автомобілі повинні мати відрегульовані системи живлення, змащення, охолодження, запалювання, а також бути оснащеними справними іскрогасниками, обладнаними первинними засобами пожежогасіння (комбайни і трактори - двома вогнегасниками, двома штиковими лопатами, двома мітлами;   автомобілі - вогнегасником та штиковою лопатою).

Перед дозріванням колосових (у період воскової стиглості) хлібні поля в місцях прилягання їх до лісових та торф'яних масивів, автомобільних шляхів та залізниць мають бути обкошені (з прибиранням скошеного) і оборані смугою не менше 4 м завширшки.

Безпосередньо на хлібному масиві площею понад 25 га, з якого збирається врожай, необхідно мати напоготові трактор з плугом на випадок пожежі.

До складу збирально - транспортних загонів необхідно включати пристосовану техніку  для гасіння пожеж зернових (автомобіль чи трактор з цистерною з водою).

У період збирання забороняється спалювання стерні, післяжнивних залишків та розведення багать на полях.

Місця постійного складування грубих кормів мають бути огороджені та обладнані блискавкозахистом.

Перед початком збирання врожаю зерносклади та зерносушарні повинні перевірятися на відповідність вимогам пожежної безпеки. Виявлені недоліки щодо їх протипожежного стану необхідно усувати до початку сушіння та приймання зерна.

Дерев'яні конструкції всередині зерноскладів повинні бути оброблені вогнезахисною речовиною.

Водонапірні башти, пожежні гідранти, резервуари, водойми повинні утримуватися таким чином, щоб забезпечити безперешкодний забір води пожежними автомобілями.

Управління регіонального розвитку Ковельської райдержадміністрації

Переглядів 594