Версія для друку
Понеділок, 15 лютого 2021 15:23

Звернення голови Волинської облдержадміністрації Юрія Погуляйка у зв’язку з Днем вшанування учасників бойових дій на території інших держав

Шановні воїни-інтернаціоналісти, учасники бойових дій в Афганістані, ветерани локальних конфліктів!

Сьогодні в Україні відзначається День вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 32-а річниця виведення радянських військ з Афганістану.  Саме у цей день, 15 лютого 1989 року, останній солдат колишнього Радянського Союзу залишив афганську землю.

За майже десять років крізь пекло неоголошеної війни пройшли понад 160 тисяч українців, 2,5 тисячі з яких – волиняни. До своїх домівок не повернулися майже 4 тисячі наших співвітчизників, з них – 70 жителі Волині. Матері втратили своїх синів, жінки стали вдовами, діти – сиротами.

Для тих, хто пройшов стежками афганської війни, слово «Афганістан» – це не просто назва країни. Це частина біографії, бойовий досвід та втрати побратимів. Ви пройшли жорстоку школу життя, яка навчила з честю виконувати свій військовий обов'язок, приходити на допомогу та виживати в екстремальних умовах. Ви знаєте, як це – ділитися останнім шматком хліба, цінувати кожен ковток води, ризикувати собою ради інших.

Крім афганців, щороку у цей день ми вшановуємо й інших військових, які брали участь у різних війнах в часи СРСР та незалежної України. Сьогодні ми схиляємо голови перед українцями, які воювали та загинули в 16-ти країнах світу. Лише за роки незалежності в миротворчих операціях в інших країнах загинуло 49 українських військових.

Виконуючи свій військовий обов’язок, воїни-інтернаціоналісти проявили неабияку мужність, героїзм та відданість справі. Щороку ми згадуємо їх усіх, віддаємо шану живим та вшановуємо пам'ять загиблих волинян.  

У цей день висловлюю повагу тим, хто, перебуваючи в «гарячих точках», сумлінно виконував свій громадянський обов'язок і залишався вірним присязі. Ми поділяємо весь біль втрати з тими, хто втратив у цих війнах своїх рідних і близьких.

Шановні воїни-інтернаціоналісти! Сьогодні ви, добровільно виступивши на захист кордонів нашої держави, як і тоді, продовжуєте бути прикладом для молодих юнаків, проявляєте патріотизм, стійкість, фронтове братерство, демонструєте відмінні військові навички. Ви як ніхто, розумієте ціну життя, миру та незалежності.

Від щирого серця бажаю кожному з вас, вашим рідним та близьким миру, здоров'я, довголіття, душевного спокою, стабільності та благополуччя.

З повагою голова обласної державної адміністрації Юрій Погуляйко

Переглядів 438