Версія для друку
Середа, 04 листопада 2020 11:22

Створення служб захисту прав дітей на рівні громад і районів згідно нового адміністративно-територіального устрою – пріоритет для влади

Реалізація державної політики у сфері прав дітей, зокрема щодо забезпечення права дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, на сімейне виховання в умовах децентралізації – тема обговорення на нараді, що відбулася сьогодні, 2 листопада 2020-го року, під керівництвом Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля. Участь в нараді в режимі відеоселектору взяв перший заступник голови ОДА Сергій Мовенко, заступник голови ОДА Ігор Чуліпа та керівники структур сфери соціального захисту та служб у справах дітей.

Зокрема, обговорили важливість уже існуючих та створення в подальшому додатково дитячих будинків сімейного типу і патронатних сімей в громадах кожної області України. При цьому наголошено на важливості створення у всіх ОТГ служб у справах дітей.

«Формування районів призведе до процесу ліквідації РДА в їхньому нинішньому вигляді. У громадах також ще не сформовані відповідні соціальні служби. І в процесі формування виконкомів дуже важливим пріоритетом стає утворення служб захисту прав дітей на рівні громад і на рівні районів», — сказав під час наради Денис Шмигаль.

Очільник Уряду наголосив, що не можна допустити передчасного скорочення чисельності працівників обласних і районних державних адміністрацій, які займаються захистом прав дітей і піклуванням про дітей-сиріт.

Варто зазначити, що в процесі реформи децентралізації, служби, які забезпечують збереження прав дітей, можуть просто зникнути. Наразі, головним завданням органів місцевого самоврядування є забезпечення гідних умов для дітей, які втратили батьківську опіку шляхом формування дитячих будинків сімейного типу та навчання і підготовки патронатних сімей на рівні громад і нових районів. Адже ніякий інтернатний заклад дитині сім’ю не замінить. Саме завдяки такій формі влаштування дітей, в Україні практично перестануть існувати дитячі будинки. Як наслідок, діти будуть виховуватися в умовах здорової та люблячої сім’ї, що позитивно вплине на формування дитини як особистості.

Нині серед усіх громад України, 65% не мають служб у справах дітей. Міністр соціальної політики Марина Лазебна закликала регіони й територіальні громади розробляти свої соціальні програми, виділяти кошти, передбачені субвенцією, для забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування і спільними зусиллями виконувати свої зобов’язання перед цими дітьми.

Марина Лазебна підкреслила, що для того, аби не зупиняти соціальну політику під час формування нових райдержадміністрацій необхідно запровадити перехідний період, поки не буде створена Національна соціальна сервісна служба, яка забере на себе повноваження в соціальній сфері.

Разом із цим, прозвучало завдання стимулювати місцеві громади дбати про сімей та дітей, створювати служби у справах дітей, наймати фахівців соціальної роботи та розвивати соціальні послуги.

Щодо ситуації на Волині, то в області функціонує 29 дитячих будинків сімейного типу, в яких виховується 188 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та 67 прийомних сімей, на виховання та спільне проживання до яких влаштовано 137 дітей цієї категорії.

Цього року в області створено 4 дитячі будинки сімейного типу та 2 прийомні сім’ї. Усього до дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей влаштовано 33 дитини, позбавлені батьківського піклування.

Патронатна сім’я на Волині функціонувала тільки одна та, на жаль, припинила свою роботу.

Загалом сімейними формами виховання в області охоплено 95% від загальної кількості дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Довідково: станом на 30 жовтня 2020 року в області проживає 1517 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. З них: 1104 – перебувають у сім’ях під опікою та піклуванням; 281 – виховується у прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу; 47 – навчаються у загальноосвітніх та спеціалізованих школах-інтернатах; 20 – у спеціалізованому будинку дитини; 5 – у будинках-інтернатах для дітей-інвалідів; 12 – тимчасово, на період оформлення документів, влаштовано в сім’ї родичів та знайомих, 21 – навчаються у ВНЗ, ПТНЗ на повному державному утриманні.

Управління інформаційної політики та цифрової трансформації облдержадміністрації

Переглядів 518