Версія для друку
Середа, 23 вересня 2020 15:55

Відбулася відеоконференція

Сьогодні 23 вересня в облдержадміністрації під головуванням заступника голови облдержадміністрації Олександра Троханенка відбулася відеоконференція, де обговорено питання виконання доручення голови облдержадміністрації від 22 травня ц.р. № 3419 щодо проведення аудиту використання земель сільськогосподарського призначення.

У Ковельській студії відеоселекторного зв'язку учасниками наради були заступник голови райдержадміністрації Роман Кульцман, члени районної робочої групи по проведенню аудиту використання земель сільськогосподарського призначення.

     Начальник управління агропромислового розвитку Юрій Горбенко проінформував про стан проведеної роботи.   В цілому, за результатами опрацювання наданих відомостей з районів, аудит земель проведено на 69,4%, в т.ч.: на 100% у Володимир-Волинському, Горохівському, Ковельському, Локачинському, Рожищенському та Турійському районах.

   За даними із сайту Головного управління Держгеокадастру у Волинській області площа земель сільськогосподарського призначення станом на 01.01.2016  - 1046,7 тис.га, за даними аудиту земель – 1017,4 тис.га, за даними Держгеокадастру України – 1008,5 тис.га.

     Тобто, протягом 2016-2020 років 29,3 тис.га с/г земель було відведено на інші цілі,  переведені в землі промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення, внесені зміни до генпланів населених пунктів та інше.

     Проаналізувавши інформацію про проведення аудиту та стану використання земель в районах маємо наступне: аудит проведено на 736,7  тис. га, або 72,4 % площ.

 Юрій Горбенко зазначив, що громади мають бути готові до законодавчих змін в частині функцій розпорядження землями громади. Крім того, законопроєктом № 3131 д пропонується запровадити справедливий механізм оподаткування доходів всіх власників та користувачів земельних ділянок сільськогосподарського призначення шляхом встановлення однакового податкового навантаження на доходи, що отримуються такими особами з 1 га такої землі. Орієнтовно у листопаді законопроєкт буде внесено на 1 читання. Про це заявив голова податкового комітету ВР Данило Гетьманцев під час форуму «Діалог громадянського суспільства, бізнесу і влади».

     Начальник головного управління Держгеокадастру в області Назар Микичак інформував про проведення інвентаризації земель с/г призначення державної власності. Щодо проведеного аудиту, то посадовець акцентував, що сільські ради, які не провели, або недобросовісно провели аудит, лобіюють інтереси недобросовісних користувачів.

     Олександр Троханенко, підсумовуючи робочу нараду зазначив, що робота по проведенню аудиту земель не завершується, до 15 жовтня уся інформація по усіх сільських радах має бути подана до управління агропромислового розвитку ОДА  за визначеними формами.

     За результатами аналізу стану справ щодо використання земель сільськогосподарського призначення тільки привідкрили реальну картину в області, в кожному районі, ОТГ і сільській раді, цим самим напрацювали матеріали для подальшої роботи нових районів та громад щодо ефективного використання земель.

     Значний об’єм роботи відкривається для Держгеокадастру, Нацполіції, ДПС з врахуванням того, що велика кількість землі використовується без правоустановлюючих документів.

За метеріалами управління агропромислового розвитку Волинської облдержадміністрації

Переглядів 579