Версія для друку
П'ятниця, 07 серпня 2020 10:56

Родини загиблих військовослужбовців в АТО/ООС отримають доплати до пенсій

Таке рішення прийняте на позачерговому засіданні Уряду за ініціативи Президента України.

Державну адресну допомогу до пенсійної виплати буде призначено членам сімей військовослужбовців, які загинули (померли) внаслідок поранення, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних під час безпосередньої участі в АТО/ООС.

Перерахунок пенсії за матеріалами пенсійних справ задля отримання державної допомоги родинам військовослужбовців, загиблих під час участі в АТО/ООС, Пенсійний Фонд України має провести вже у серпні цього року. Фінансування виплати адресної допомоги здійснюватиметься органами Пенсійного фонду одночасно із пенсійною виплатою у вересні. За інформацією Міністерства соціальної політики України, додаткові видатки становитимуть 25 млн. гривень на місяць.

Слід зазначити, що допомога виплачуватиметься членам родини, які втратили годувальника і розмір пенсії яких не досягає 7800 гривень. У разі, якщо пенсія призначається на двох і більше членів сімей, адресна допомога до пенсії встановлюється у сумі, що не досягає до 6100 гривень на кожного із зазначених членів сім’ї у межах максимального розміру пенсії.

Загалом постанова поширюватиметься на 9 тисяч членів сімей загиблих (померлих) військовослужбовців під час їх участі в АТО/ООС.

Довідково. На сьогодні при обчисленні/перерахунку пенсій членам сімей загиблих враховуються різні складові грошового забезпечення військовослужбовця. До 1 березня 2018 р. були 3 складові (посадовий оклад, військове звання, надбавка за вислугу), після цієї дати - посадовий оклад, військове звання, надбавка за вислугу та інші стимулюючі виплати і премії тощо.

Відтак, дитина солдата, який загинув в 2014-2015 роках, отримує пенсію у розмірі 3 400 гривень, а дитина іншого солдата, який загинув в 2019 році, отримує вже 6 400 гривень. Різниця складає 3 000 грн.

Для встановлення однакових підходів, незалежно від року загибелі годувальника, та ліквідації зазначеної різниці серед членів сімей загиблих військовослужбовців під час їх участі в АТО/ООС рішенням Уряду з 1 серпня встановлюється адресна допомога до пенсійної виплати, щоб отримувана пенсійна виплата становила: на одного члена сім’ї – 7 800 грн, на двох членів сім’ї – 12 200 грн,  на трьох – 17 120 гривень.

Щодо підвищення рівня пенсійного забезпечення членів сімей загиблих (пропали безвісти) та померлих внаслідок участі в АТО/ООС, то в подальшому це питання буде опрацьовуватись на державному рівні.

Управління інформаційної політики та цифрової трансформації облдержадміністрації

Переглядів 518