Версія для друку
Субота, 01 серпня 2020 11:17

Райони та міста Волині потрапили у різні зони за рівнем поширення епідемічної небезпеки COVID-19

Про це стало відомо вчора, 31 липня, під час засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яка визначила, до якої зони потрапив кожен реігон України – червоної, помаранчевої, жовтої або ж зеленої.

Відтак, місто Луцьк за рівнем поширення епідемічної небезпеки COVID-19 порапив до червоної зони. Помаранчевий рівень поширення коронавірусу буде встановлений в Луцькому та Любешівському районах. До жовтої зони віднесені місто Нововолинськ, Горохівський, Ківерцівський, Локачинський, Маневицький і Турійський райони.

Для визначення, до якої із зон належить той чи інший регіон, застосовуються такі показники, як завантаженість в лікарнях не більше 50% ліжко-місць, середня кількість проведених тестів – не менш 24 на 100 тисяч населення, коефіцієнт виявлення випадків інфікування – не більше 11%, показник динаміки зростання випадків інфікування – не більше ніж 10%.

Засідання Центральної комісії ТЕБ та НС буде проводитись кожної п'ятниці. За результатами аналізу ситуації в регіонах будуть визначатись рівні розповсюдження коронавірусу. Перехід регіону з однієї в іншу зону можливий за умови, коли 5 днів поспіль там спостерігаються зміни одного із визначених показників.

За словами Міністра охорони здоров’я Максима Степанова, прийняття саме такого рішення зумовлене тим, аби забезпечити баланс щодо роботи підприємств, економіки і збереження здоров'я та життя громадян.

Слід зазначити, що рішення Державної комісії ТЕБ та НС прийняте на виконання постанови уряду щодо нових правил адаптивного карантину, яка вступає в дію з 1 серпня. Відповідно до документа, адаптивний карантин в Україні продовжений до 31 серпня 2020 року.Стосовно обмежень, то вони діятимуть на усіх рівнях, включаючи зелений. Серед обов’язкових вимог у всіх зонах — носіння масок у громадських місцях, проведення масових заходів лише за умови перебування не більше 1 особи на 5 м кв, заповненість кінотеатрів – не більше, ніж на 50%, перевезення пасажирів тільки на сидячих місцях.

У жовтій зоні, до обмежень зеленої додаються й інші, зокрема, забороняється відвідування установ соціального захисту, в яких перебувають люди похилого віку, крім тих, що надають послуги кризово.

Значно збільшується кількість обмежень у помаранчевій зоні: забороняється діяльність закладів розміщення (хостели, туристичні бази тощо), окрім готелів, та діяльність розважальних закладів, ресторанів у нічний час, а також планові госпіталізації в лікарнях, прийом нових змін в дитячі табори, робота спортзалів, фітнес-центрів, закладів культури. Обмеження стосуються й проведення масових заходів –дозволено перебувати 1 особі на 20 квадратних метрів та не більше 100 особам.

Найбільш жорсткий карантин буде діяти в червоній зоні. Тут до попередніх обмежень додаються нові, більш жорсткі – забороняється робота громадського транспорту, відвідування закладів освіти, діяльність ТРЦ, кафе та ресторанів.

Окрім того, відповідно до прийнятої Урядом постанови, на території регіону (адміністративно-територіальної одиниці), на якій установлено помаранчевий та червоний рівень епідемічної небезпеки, додатково можуть застосовуватись обмежувальні протиепідемічні заходи, встановлені органами державної влади та органами місцевого самоврядування в межах компетенції.Управління інформаційної політики та цифрової трансформації облдержадміністрації

Переглядів 568