Версія для друку
Четвер, 18 червня 2020 10:08

В чому небезпека укусів кліщів?

У зв’язку з початком сезону заготівлі лісової продукції, з метою недопущення збільшення кількості випадків захворювань на природно-вогнищеві інфекції, що передаються через укуси кліщів, доводимо інформацію ДП «Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України» до відома працівників, які займаються заготівлею лікарських трав, ягід, грибів та ін.

Кліщі є переносниками та резервуарами збудників низки захворювань. Найпоширенішими з них на території України та області зокрема, є кліщовий вірусний енцефаліт та хвороба Лайма (лаймбореліоз).

Якщо захворювання на кліщовий вірусний енцефаліт в області носить спорадичний характер, а характерним і важливим для поширення хвороби є укус кліща під час перебування захворілих осіб на території  активно діючого природного осередку кліщового енцефаліту: на Волині це майже вся територія Ратнівського району, в меншій мірі території  Камінь — Каширського та Ківерцівського районів.

Дещо інша ситуація склалась в області з хворобою Лайма, збудником якого є борелії. Передається хвороба через укус зараженого спірохетами кліща і найчастіше вражає нервову систему людини, серце, опорно-руховий апарат і шкіру. На сьогодні в області встановлено майже 130 населених пунктів, де виявлявся кліщовий лаймбореліоз. Хвороба реєструється у всіх районах та містах області та має тенденцію до росту.

Довідково: Хвороба Лайма (кліщовий лайм-бореліоз) – це природно-вогнищеве, інфекційне, полісистемне захворювання, яке розвивається після укусу кліща, зараженого бореліями.

Зараження також може відбутися при попаданні випорожнень кліща на шкіру з наступним їх втиранням при розчісуванні.

Симптоми іксодового кліщового бореліозу (хвороба Лайма):

Тривалість інкубаційного (прихованого) періоду від однієї до 60 діб, найчастіше — 14 діб.

Почервоніння в місці укусу кліща (мігруюча кільцеподібна еритема червоно-рожевого кольору 5-6 cм. в діаметрі. У процесі свого розвитку еритема поступово в центрі блідне, зона почервоніння переміщується до периферії, іноді до 50 см.), у 30-40% хворих еритема не спостерігається; Незначний свербіж в місці укусу кліща; Часто разом з еритемою у людини з’являється лихоманка, біль голови, затверділість м’язів шиї, ломота в усьому тілі і млявість. Якщо лікування хворих на ранній стадії не проводиться, хвороба набуває хронічного перебігу, приводячи до тривалої непрацездатності та інвалідності. Пізня, або хронічна, хвороба Лайма виникає через місяці або й роки після зараження. У цьому випадку з’являються неврологічні та ревматологічні прояви з переважним ураженням кістково-м’язової системи (артрити) чи нервової (нейробореліоз, хронічний атрофічний акродерматит). Імунітет після перенесеного Лайм-бореліозу нестерильний, можлива реінфекція із повторним розвитком захворювання.

Коли варто остерігатися кліщів?

Звичайно, у природі активність кліщів спостерігається з березня по листопад та протягом року має два виражених піки активності – в квітні — травні та серпні — вересні. Саме в цей час треба бути особливо обережними.

Яка місцевість є для них сприятлива? Що можете зауважити про швидкість пересування кліщів?

Найкращим місцем для життя кліщів підходять листяні і хвойні ліси, зарості чагарників, галявини і луки, густо порослі високою травою, береги річок. У наш час, кліщ можна зустріти не тільки в лісі, але й на своїй дачній ділянці, в міському парку або в сквері. Вони відчувають жертву за 5-10 метрів і можуть переслідувати її 3-4 метри, але у більшості випадків вони чекають свою жертву на землі або у високій траві чи на гілочках невисоких чагарників. Зазвичай, личинки не піднімаються на висоту більше 30 см, німфи— 1 м, а дорослі кліщі — 1,5 м. Кліщ чіпляється на того, хто проходить повз нього і протягом декількох годин шукає місце укусу. У людини кліщ присмоктується найчастіше в області шиї, грудей, пахвових западин, пахових складок, в місцях з тонкою шкірою і рясним кровопостачанням. У дітей найчастішим місцем прикріплення кліща є волосиста частина голови.

Кліщі можуть нападати на людину в будь-який час дня і ночі, в будь-яку погоду. Особливо небезпечні прохолодні похмурі дні, за такої погоди кліщів стає особливо багато. У суху погоду їх менше, але це не означає, що про правила безпеки можна забути.

 Кліщі присмоктуються до людей не лише під час перебування на природі, але й через деякий час, після відвідування зеленої зони, залишившись на одязі, речах.

Чи усі кліщі є переносниками збудників небезпечних захворювань?

Слід зазначити, що зовні відрізнити інфікований кліщ чи ні неможливо. Це можна підтвердити лише лабораторно. Лікарями – епідеміологами та біологами лабораторії особливо небезпечних інфекцій нашої установи проводится моніторинг за розповсюдженням кліщів та їх лабораторні дослідження по всій адміністративній території області. Щорічно збирається та досліджується від 8 до 10 тисяч кліщів, до 3% виявляється з позитивними знахідками. Окрім цього, щорічно досліджується до 300 кліщів знятих з людей. Збудник захворювання – борелія,  виявляються у  35-40%.

На сьогодні лабораторією досліджено 52 кліщі знятих з людей, у 20 виявлено борелії, що становить – 38,5%.  Тобто, кожен  2-3 знятий з людини кліщ є інфікований бореліми.

Проте слід зазначити, що ризик зараження бореліозом залежить від тривалості присмоктування кліща: протягом доби вірогідність інфікування досить мала, а в кінці третьої доби наближається до 100%.

Специфічних заходів профілактики кліщового лаймбореліозу не існує. Тому усі заходи зводиться до попередження розмноження кліщів та захисту від їх нападу.

Як вберегтися від укусів кліщів?

Якщо ви зібралися на прогулянку, перш за все, подбайте про відповідне вбрання: найбільш безпечним буде одяг із довгими рукавами, світлого кольору, який прилягає до тіла.  Для захисту від кліщів використовуйте репелент (акарицид) — спеціальний засіб, що відлякує кліщів. Він може бути у вигляді аерозолю, мазі тощо. Дотримуйтесь вимог інструкції з використання засобу. Обов’язково зверніть увагу на строк його дії: в разі необхідності повторіть процедуру. На прогулянці тримайтесь ближче до центру стежки та не заходьте в траву поруч: саме там кліщів найбільше. Увага: коли кліщ прикріпляється до вашого одягу, він залишається нерухомим, аж до тих пір, поки ви не припините активно рухатись, сядете чи ляжете. Саме після того, як ви припинили рухатись, кліщ починає шукати місце прикріплення. Цей процес може тривати від півгодини до трьох і більше годин. Оглядайте себе та своїх близьких кожні 2 години прогулянки. Відчути укус кліща фактично неможливо: від виділяє анастезуючу речовину, яка знеболює укус. Огляд потрібно проводити ретельно, оскільки нападником може бути так звана німфа – молодий дуже маленький кліщ, який майже не має забарвлення. Одразу після повернення додому ще раз огляньте дітей, тварин та себе: найкраще це зробити в білій ванній. Одяг, який ви зняли, необхідно ретельно почистити або випрати, а потім попрасувати. Те саме зробіть з речами, якими ви користувалися на прогулянці. Просте витрушування не допоможе позбутися кліща.

Що робити, коли кліщ уже присмоктався?

Негайно зверніться до найближчого травмпункту. У кожному регіоні цілодобово працюють травмпункти, де кліща видалять, оброблять місце укусу та нададуть рекомендації щодо подальшого спостереження.

 Наскільки безпечно діставати кліщів у домашніх умовах? Чи варто це робити самостійно?

При відсутності можливості звернутись до лікаря, видалення кліща проводять самостійно: розхитуючи кліща з боку вбік пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити між хоботком кліща та шкірою людини, слід повільно його видалити разом з хоботком. Обережно, щоб не розчавити, оскільки зараження також може відбутися при попаданні випорожнень кліща на шкіру з наступним їх втиранням при розчісуванні.

Після видалення кліща місце присмоктування протерти спиртовмісним антисептиком. Якщо хоботок залишився в ранці, його видаляють стерильною голкою. Після видалення слід ретельно вимити руки з милом.

Також протягом трьох тижнів спостерігайте за своїм станом: щоденно вимірюйте температуру тіла, а в разі її підвищення чи почервоніння на шкірі, яке продовжує збільшуватися, — негайно зверніться до лікаря.

Що робити із видаленим кліщем?

Видаленого кліща слід помістити на шматок вологої марлі у флакон, пробірку, інший чистий скляний посуд, щільно закрити кришкою з проколами. Лабораторному дослідженню підлягають цілі непошкоджені, живі кліщі зразу ж після видалення з людини та  не напиті кров`ю. При неможливості швидкої (в день видалення) доставки матеріалу в лабораторію, кліщі потрібно зберігати в умовах  холодильника при +4-8*С не довше 2-х діб.

Прийом кліщів для досліджень на бореліоз проводиться в лабораторії особливо небезпечних інфекцій ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України» за адресою: м. Луцьк, пр. Волі, 55, контактний телефон 23-39-41, 23-39-60.

 Будьте обачними та, головне, здоровими!

Згідно з інформацією розміщеною на офіційному вебсайті ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України»

Переглядів 1734