Версія для друку
Понеділок, 24 лютого 2020 14:42

Реабілітація дітей з інвалідністю у 2020 році

З метою забезпечення якісної роботи щодо забезпечення реабілітаційними заходами дітей з інвалідністю постановою Кабінетом  Міністрів України від 27 березня 2019 р. № 309  затверджено «Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення реабілітації дітей з інвалідністю ” (далі - Порядок).   

Відповідно до Порядку у 2020 році за принципом „гроші ходять за людиною” можуть бути забезпечені заходами з реабілітації діти з інвалідністю не лише внаслідок дитячого церебрального паралічу, а також з іншими захворюваннями.

Також Порядком визначається механізм використання коштів, передбачених у державному бюджеті за програмою „Реабілітація дітей з інвалідністю”, спрямування бюджетних коштів на відшкодування вартості реабілітаційних заходів для дітей з інвалідністю закладам охорони здоров’я будь-якої форми власності та організаційно-правової форми або їх відокремленим підрозділам, що забезпечують медичне обслуговування населення на основі відповідної ліцензії та професійної діяльності медичних (фармацевтичних) працівників, а також реабілітаційним установам, підприємствам, закладам, у тому числі їх відділенням, структурним підрозділам незалежно від форми власності, які мають ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики.

Перелік закладів охорони здоров’я, реабілітаційних установ формується Фондом соціального захисту інвалідів (далі - Фонд) згідно із заявницьким принципом та оприлюднюється на офіційних веб-сайтах Мінсоцполітики, Фонду, місцевих та регіональних органів для можливості ознайомлення законних представників дітей з переліком цих установ та обрання із зазначеного переліку закладу, до якого вони можуть звернутися з питань забезпечення дитини з інвалідністю реабілітаційними заходами.

Методичні рекомендації щодо формування Фондом переліку закладів охорони здоров’я, реабілітаційних установ, які здійснюють заходи із реабілітації дітей з інвалідністю розміщені на веб-сайті Мінсоцполітики ( www.msp.gov.ua) у розділі „Інвалідність” - „Реабілітація дітей з інвалідністю”.

Для забезпечення реабілітаційними заходами один із батьків дитини чи її законний представник подає до місцевого органу соціального захисту населення заяву про направлення дитини до реабілітаційної установи у довільній формі із зазначенням інформації про вибрану реабілітаційну установу разом з копіями:

          - паспорта громадянина України та/або свідоцтва про народження, та/або іншого документа, що посвідчує особу дитини;

           - індивідуальної програми реабілітації, що видана лікарсько-консультативною комісією лікувально-профілактичного закладу;

          -  виписки з медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого (форма № 027/о).

Протягом п’яти робочих днів з дати подання заяви місцевий орган соціального захисту населення укладає договір про здійснення для дитини реабілітаційних заходів у трьох примірниках (один - для місцевого органу, другий - для реабілітаційної установи, третій - для одного з батьків дитини чи її законного представника), в якому зазначаються строки здійснення реабілітаційних заходів у реабілітаційній установі, їх вартість тощо.

Вартість реабілітаційних заходів для кожної дитини визначається реабілітаційною установою відповідно до індивідуальної програми реабілітації, в якій зазначаються обсяг і строки проведення таких заходів.

Гранична вартість реабілітаційних заходів не перевищує для однієї дитини, яка відповідно до індивідуальної програми реабілітації за більшістю основних категорій життєдіяльності має обмеження I та II ступеня - 16 тис. гривень, III ступеня - 25 тис. гривень. Гранична вартість реабілітаційних заходів для однієї дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, яка відповідно до індивідуальної програми реабілітації за більшістю основних категорій життєдіяльності має обмеження I, II, III ступеня, збільшується на 50 відсотків для кожного ступеня.

За більш детальною інформацією звертатись до управління соціального захисту населення за адресою: м. Ковель, вул. Івасюка, буд.15 або за телефоном 53 584.

Управління соціального захисту

населення Ковельської райдержадміністрації

Переглядів 711