Версія для друку
Середа, 19 лютого 2020 16:08

Не допустити розповсюдження вірусу африканської чуми свиней

 У зв’язку з встановленням випадку африканської  чуми свиней (АЧС) у лісовому масиві Голобського лісництва СЛАТ "ТУР" кв.43 урочище «Мочила» та з метою запобігання поширення збудника АЧС на території району, 19.02.2020 року було проведено  позачергове засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Ковельській районній державній адміністрації під головуванням заступника голови комісії, начальника Ковельського міськрайонного управління ГУ Держпродспоживслужби  у Волинській області   Миколи Короля.

 У засіданні, окрім членів комісії, взяли участь: заступник голови Ковельської райдержадміністрації Роман Кульцман, начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області Анатолій  Тимофіюк, начальник управління з питань цивільного захисту облдержадміністрації Олександр Блащук, начальники Маневицького, Камінь-Каширського, Старовижівського, Турійського, Любомльського та Рожищенського районних управлінь  ГУ Держпродспоживслужби  у Волинській області,  користувачі мисливських господарств, керівники свиногосподарств, селищні, сільські голови, спеціалісти державної ветеринарної медицини району.

 Начальник Ковельського міськрайонного управління ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області  Микола  Король проінформував, що  17 лютого в урочищі "Мочила" лісового масиву Голобського лісництва СЛАТ "ТУР" єгерем даного лісництва було виявлено хворого підсвинка дикої свині.  Про що єгерем було невідкладно  повідомлено керівника лісогосподарського підприємства, міськрайонне управління Держпродспоживслужби, заступника голови Ковельської райдержадміністрації.

На місце події було організовано виїзд комісії у складі начальника Ковельської районної лікарні ветеринарної медицини,  директора СЛАТ "Тур" та помічника лісничого Голобського лісництва СЛАТ "ТУР". Під час обходу виявлено труп підсвинка дикої свині, проведено його розтин, відбір проб паталогічного матеріалу. Труп тварини захоронено, проведено дезінфекцію місця загибелі, спецодягу, інструментарію. Патматеріал невідкладно доставлено у  Волинську регіональну державну лабораторію державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, а звідти  до Львівської регіональної державної лабораторії, де після проведення лабораторних досліджень у пробі біоматеріалу встановлено діагноз – африканська чума свиней.

 Починаючи з 17 лютого спеціалістами ветеринарної медицини Ковельського району проводяться подвірні обстеження свинопоголів’я у населених пунктах, прилеглих до території неблагополучної зони. Повідомлення про підозру захворювання на АЧС  направлені керівникам районних  управлінь ГУ Держпродспоживслужби  у Волинській області, районів, прилеглих до даної території. Спеціалістами Держпродспоживслужби  розроблено план заходів по локалізації та ліквідації спалаху АЧС серед диких свиней на даній території.

 Заступник голови державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Ковельській райдержадміністрації, начальник Ковельського міськрайонного управління ГУ Держпродспоживслужби Микола Король довів до відома членів комісії та запрошених проект Плану заходів по локалізації та ліквідації спалаху африканської чуми серед диких свиней в лісовому масиві Голобського лісництва Ковельського СЛАТ "ТУР".

 З конкретними пропозиціями та настановами щодо комплексу спільних дій з метою нерозповсюдження вірусу АЧС на територію прилеглих районів, до присутніх звернулись начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області Анатолій  Тимофіюк, начальник управління з питань цивільного захисту облдержадміністрації Олександр Блащук, які акцентували увагу присутніх на активізації інформаційно-розяснювальної роботи серед населення не лише в населених пунктах, в зоні спостереження, а й в усіх селищах, та селах Ковельського та прилеглих районів.  

 Заступник голови райдержадміністрації Роман Кульцман доручив заступнику голови державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Ковельській райдержадміністрації Миколі Королю, врахувати усі висловлені в ході засідання пропозиції і, після доопрацювання,  довести План заходів до відома селищних, сільських голів, керівників усіх причетних підприємств, установ та служб протягом робочого дня 19 лютого.  Інформацію про виконання плану щоденно систематизовувати і оперативно надавати районній державній адміністрації та Головному  управлінню Держпродспоживслужби у Волинській області для координації подальших спільних дій.

Довідково:   АЧС не становить небезпеки для людей, на неї хворіють лише дикі та свійські свині всіх видів, порід та статевовікових груп. Смертність при даному захворюванні становить 100 відсотків. Заходів профілактики та лікування захворювання немає. Вірус АЧС залишається життєздатним за несприятливих умов зовнішнього середовища, зокрема до висихання та гниття. Охолодження (особливо заморожування) консервує, а прогрівання     (впродовж години до температури понад 50 градусів) знезаражує  збудник.

Основним шляхом передачі є контакт із зараженими свинями або їх трупами, транспортом, обладнанням, взуттям та одягом. А також через уражені корми, кормові відходи, що містять заражену свинину (рештки м’ясних продуктів, страв із свинини, відходів від забою). Основний чинник поширення АЧС -  люди, які порушують або недотримуються правил  біобезпеки.

Сектор організаційної та інформаційної

 діяльності апарату райдержадміністрації

Переглядів 726

Галерея зображень