Версія для друку
Вівторок, 26 листопада 2019 12:49

До уваги власників (користувачів) земельних ділянок!

Міськрайонне управління у Ковельському районі та м.Ковель Головного управління Держгеокадастру у Волинській області інформує, що на виконання Указу Президента України від 22.07.2019 № 542/2019 «Про заходи щодо протидії рейдерству» Головним управлінням Держгеокадастру у Волинській області забезпечується наповнення Державного земельного кадастру та внесення (перенесення) відомостей про земельні ділянки, обмеження (обтяження) у їх використанні, зареєстровані до 1 січня 2013 року у Державному реєстрі земель.

Документи, якими було посвідчено право власності чи право постійного користування земельною ділянкою, видані до 01.01.2013, є дійсними. Земельні ділянки, право власності (користування) на які виникло до 2004 року, вважаються сформованими незалежно від присвоєння їм кадастрового номера.

Сформовані земельні ділянки підлягають державній реєстрації у Державному земельному кадастрі та можуть бути об’єктами цивільних прав з моменту присвоєння їм кадастрового номера.

Державна реєстрація земельних ділянок – це процедура закріплення прав власників землі та землекористувачів на земельні ділянки на основі документів, що підтверджують ці права, а також гарантування непорушності їх меж при формуванні суміжних земельних ділянок.

В свою чергу, кадастровий номер земельної ділянки є істотною умовою договорів щодо прав на земельні ділянки (продажу, оренди, дарування тощо) та є обов’язковим для оформлення спадщини.

Відповідно до пункту 2 прикінцевих та перехідних положень ЗУ «Про Державний земельний кадастр» якщо відомості про зазначені земельні ділянки не внесені до Державного реєстру земель, їх державна реєстрація здійснюється на підставі технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) за заявою їх власників (користувачів земельної ділянки державної чи комунальної власності) або особи, яка подала заяву про визнання спадщини відумерлою, якщо така справа прийнята до провадження судом.

З переліком суб’єктів господарювання, що мають кваліфікаційні сертифікати на провадження господарської діяльності щодо проведення робіт із землеустрою, можна ознайомитися на офіційному веб-сайті Держгеокадастру (https://land.gov.ua) або в територіальному органі.

Якщо ж земельній ділянці було присвоєно кадастровий номер, то це повинно відображатись на сторінці Публічної кадастрової карти України. (http://map.land.gov.ua/kadastrova-karta).

Враховуючи викладене наголошуємо власникам та користувачам земельних ділянок усіх форм власності щодо необхідності внесення відомостей до Державного земельного кадастру для впевненості у непорушності права власності та користування своїм майном – земельною ділянкою.

Переглядів 772