Версія для друку
Субота, 23 листопада 2019 09:48

Запаліть свічку пам'яті у своєму вікні!

Шановні жителі Ковельщини!

Щорічно, у четверту суботу листопада, ми вшановуємо пам'ять жертв найжорстокішого злочину сталінського режиму, вчиненого проти українського народу – Голодомору 1932-1933 років.

За свою багатовікову історію Україна пережила багато трагедій, але Голодомор став найжахливішою з них. За масштабом, жорстокістю, цинізмом та організованістю з боку влади і наслідками для майбутніх поколінь Голодомор не має аналогів в історії людства.

Протягом 1932 – 1933 років загинула чверть населення країни. Відбулося масове знищення українського селянства, яке зберігало свою самобутню культуру, мову і традиції. Мало місце і нищення української інтелігенції як розуму нації. Україна була перетворена на величезний концтабір, на якому випробовувалася зброя масового знищення – голод. За даними істориків, у 1932-33 роках жертвами голоду, за різними оцінками, стали від 4 до 10 млн. людей.

Десятки років ми говорили про цю трагедію пошепки, зі страхом та відчаєм. Радянська влада робила все для того, щоби викреслити з пам’яті сущих і грядущих поколінь українців навіть згадку про катастрофу 30-х років. Та нині немає сумнівів, це був спланований геноцид проти українського народу: в той час як з України вивозили тисячі тонн збіжжя, служивці режиму розкошували, забираючи останню крихту у малої дитини, втрачаючи останні краплини сумління та жалю.

Сьогодні ми молимось за багатомільйонний небесний легіон української нації. Світлі душі невинно убієнних українців завжди незримо поруч з нами. Вічна їм пам'ять!

Разом із тим, наше спільне завдання – робити все для того, аби якомога більша кількість людей по всьому світу почула правду про цю трагедію, прямо називати імена вбивць українських синів і доньок. Аби кожен зумів зрозуміти усю жорстокість, людиноненависництво, жахливість радянського тоталітарного режиму. У контексті сучасних подій на сході України, ми бачимо, що наступник СРСР – Росія успадкувала ненависть до всього українського, і досі має на меті знищити наш національний дух, жагу до волі, самостійності і свободи, придушити прагнення до європейського майбутнього, нового, кращого життя.

Тож у спільній молитві згадаймо усіх жертв голодоморів – 1921-1923, 1932-1933, 1946-1947 років!

На знак вшанування їх пам’яті, приєднаймося до всеукраїнської акції «Запали свічку пам’яті!», і запалімо її не лише в своїй оселі, а й у душі. Ніколи знову…

З повагою,

Роман Кульцман, перший заступник голови Ковельської районної державної адміністрації

Андрій Броїло, голова Ковельської районної ради

Переглядів 776