Версія для друку
П'ятниця, 22 листопада 2019 15:54

Вшанували світлу пам'ять жертв голодоморів в Україні

Завтра, у четверту суботу листопада, ми згадуємо трагедію вселенського масштабу – геноцид українського народу, вчинений радянським комуністичним режимом – Голодомор 1932-1933 років і вшановуємо світлу пам'ять померлих від голоду 1921-1923, 1932-1933, 1946-1947 років українців. Зокрема, голодомор 1932-1933 років став національною трагедією і окремою, найстрашнішою сторінкою в історії українського народу. Україна втратила мільйони своїх синів та дочок – хліборобів, учених, творчу інтелігенцію. Довгий час радянська влада робила все для того, аби приховати від світу цей злочин, та й понині ми знаємо не все. Та варто усвідомити і пам’ятати найголовніше: вчинений сталінським режимом геноцид українського народу - не історична давнина, а глибока духовна рана, яка нестерпним болем пронизує пам’ять і його очевидців, і сучасне покоління, тож наш моральний обов’язок - говорити про цей біль на весь світ. У період з квітня 1932 по листопад 1933 року, тобто приблизно за 500 днів, в Україні загинули, за різними підрахунками, від 4 до 10 мільйонів безневинних людей. Втрати, майже рівні кількості полеглих на фронті українців під час Другої світової війни… Здоровим глуздом і серцем не можна осягнути такої жорстокості і неможливо підібрати слова, щоби означити дії червоного вождя та його поплічників: масштаб цього зла – незліченний.

….Скорботного листопадового дня схилити голови перед світлою пам’яттю тих, хто потрапив у грізні жорна тоталітарного режиму, кого забрала голодна смерть, до меморіальної стели «Хрест пам’яті жертвам більшовицького терору» прийшли представники районної та міської влади, духовенство, громадськість. Присутні вшанували їх пам’ять хвилиною мовчання. Декан Ковельського міського деканату Василь Мичко разом із священниками відслужили панахиду за жертвами голодоморів в Україні. До підніжжя монумента присутні принесли запалені  лампадки та поклали квіти.

Закликаємо завтра, у День пам’яті жертв голодоморів, долучитися до загальнонаціональної хвилини мовчання та акції «Запали свічку». Засвітімо вогники у пам'ять про мільйони заморених голодом українців!

Відділ з питань внутрішньої та інформаційної

політики апарату райдержадміністрації

Переглядів 814

Галерея зображень