Версія для друку
Понеділок, 21 жовтня 2019 12:17

Шукаємо патронатних вихователів!

Хочемо наголосити про пошук патронатних вихователів – про сім’ї, які в своїх домівках готові доглядати за дітьми, що потребують захисту.

Що ж таке патронат? Яка мета цієї послуги? Як стати патронатним вихователем?

Що таке патронат?

Патронат над дитиною – це професійна комплексна послуга, що передбачає тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини, яка перебуває у складних життєвих обставинах, потребує захисту, у сім’ї патронатного вихователя, та одночасне надання фахівцями соціальної сфери інтенсивних підтримуючих послуг сім’ї дитини для відновлення її здорового функціонування.

Яка мета патронату над дитиною?

Метою патронату є забезпечення права кожної дитини, яка перебуває в складних життєвих обставинах, виховуватися у сприятливому та безпечному середовищі шляхом відновлення здатності батьків (осіб, які їх замінюють) опікуватися дитиною та виховувати її, а в разі неможливості – вчинення заходів щодо захисту дитини та прийняття рішень щодо її влаштування до постійної форми сімейного виховання, яка найбільше відповідає потребам дитини.

Що це дасть для дитини?

Безпеку, догляд, виховання та реабілітацію дитини в умовах сім’ї, підтримане спілкування з рідними; а в разі неможливості повернення до біологічної родини – пошук для дитини нової сім’ї.

Що це дасть батькам дитини?

Можливість усунути складні життєві обставини, вирішити наявні проблеми, отримати професійний соціальний супровід, що загалом сприятиме підвищенню батьківського потенціалу та воз’єднанню родини.

Хто такий патронатний вихователь?

Патронатний вихователь – це особа, яка на професійній основі здійснює догляд, виховання і розвиток дитини/дітей, влаштованої/них в її сім’ю.

Хто може стати патронатним вихователем?

Патронатним вихователем може бути громадянин України, який:

- має досвід виховання дитини;

- відповідні житлові умови для надання послуг з догляду, виховання та реабілітації дитини у своєму помешканні;

- не має судимості;

- стан здоров’я якого дозволяє забезпечувати догляд та виховання дітей;

- зібрав відповідний пакет документів, необхідний для кандидатів у патронатні вихователі;

- пройшов навчання та отримав довідку та рекомендації за результатами навчання за тренінговою Програмою підготовки сімей-кандидатів у патронатні вихователі.

Діти якого віку можуть бути влаштовані під патронат?

До сім’ї патронатних вихователів можуть бути влаштовані діти віком від народження до 18 років. Діти, старші 14 років, влаштовуються за їхньої власної згоди та згоди патронатних вихователів.

Який термін перебування дитини в патронатній сім’ї?

Оптимальний термін перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя визначається відповідно до індивідуальних потреб дитини, виявлених обставин та їх впливу на стан дитини та не повинен перевищувати 3 місяці. В особливих випадках за рішенням органу опіки та піклування термін перебування під патронатом може бути подовжений, однак загалом не повинен бути більшим за 6 місяців.

Які основні завдання патронатних вихователів?

- забезпечення догляду, виховання, збереження життя та здоров’я дитини в період її перебування в патронатній сім’ї;

- соціально-педагогічна підтримка та сприяння медичній, психологічній і соціальній реабілітації дитини;

- створення умов для підтримки контактів дитини з її біологічними батьками, родичами, окрім випадків, коли це може завдати шкоди життю і здоров’ю дитини;

- підготовка дитини до повернення в біологічну сім’ю чи влаштування в іншу форму сімейного виховання.

Які обов’язки патронатного вихователів?

- забезпечувати надання послуг з догляду, виховання та реабілітації дитини у сім’ї патронатного вихователя, піклуватися про її моральний і фізичний стан, нести відповідальність за життя та здоров’я;

- створювати належні умови для проживання, навчання, фізичного та духовного розвитку дитини відповідно до її віку, потреб та індивідуальних особливостей;

- представляти у межах своїх повноважень інтереси дитини у відповідних установах та організаціях;

- використовувати у повному обсязі та за призначенням соціальну допомогу на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя для забезпечення її повноцінного харчування, утримання, виховання, навчання та розвитку відповідно до потреб;

- забезпечувати доступ дитини до соціальних, освітніх і медичних послуг, організовувати проведення медичного обстеження, у разі потреби – надання невідкладної медичної допомоги;

- дотримуватися конфіденційності стосовно інформації про дитини та її сім’ю.

Яку підтримку будуть отримувати патронатні вихователі?

Патронатні вихователі отримують оплату (грошову винагороду) за надання послуг та кошти на утримання дітей відповідно до їхнього віку та кількості.

Відділ соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді центру надання соціальних послуг Ковельської районної державної адміністрації запрошує кандидатів у патронатні вихователі. За додатковою інформацією та консультацією просимо звертатися за телефоном (03352) 5-15-70, або за адресою м. Ковель, вул.. Незалежності, 73, каб. 517.  

Переглядів 1062