Версія для друку
Вівторок, 15 жовтня 2019 16:30

Відбулася зустріч із зв’язковим УПА, жителем Ковельщини Іваном Шевком

Сьогодні, 15 жовтня 2019 року, у читальній залі Ковельської центральної районної бібліотеки, з нагоди 77-ої річниці створення Української Повстанської Армії, відбулася зустріч учнівської молоді зі зв’язковим УПА Іваном Шевком.

Іван Шевко, який брав участь в діяльності УПА, родом з хутора з-під Облап, нині проживає в селі Вербці. Свого часу Іван Семенович, будучи ще підлітком (1930 р.н.), був зв’язковим Української Повстанської Армії, за що згодом був засуджений радянським судом і відбував покарання в одному з концтаборів Свердловської області РФ.

Тож на зустрічі, організованій бібліотекарем ЦРБ Ольгою Бичковською, Іван Шевко повідав присутнім про роки дитинства і юності, про зв’язок із повстанцями та про діяльність УПА на наших територіях, про те, як жилося за різних окупаційних режимів, як відбував покарання, про життя у радянській Україні після звільнення з концтабору, про те, як складалася його доля надалі.

Іван Семенович розповів, який вигляд мали записки упівців - «грипси», які він передавав потрібним людям: «Скручений у трубочку папірець із сигаретного паперу, завдовжки не більше шести сантиметрів. Ми не могли їх розгортати, щоби подивитися, що там написано». Також колишній зв’язковий повідав про зміст інформаційних матеріалів, які підпільно видавались ОУН-УПА, і які також вони розповсюджували серед населення. Власне, з них Іван Шевко і дізнався про штучно організований радянською владою голодомор 1932-1933 років.

Наостанок Іван Семенович дав настанови молоді: на його думку, найголовніше для їхнього віку здобувати знання, не розпорошуватись, а знайти цікаву для себе сферу і в ній розвиватись.

Відділ з питань внутрішньої та інформаційної

політики апарату райдержадміністрації

Переглядів 894

Галерея зображень