Версія для друку
Вівторок, 15 жовтня 2019 14:16

Повстанська і стрілецька пісня – це історична пам'ять про українських героїв

14 жовтня у Луцьку на Театральному майдані вдруге відбувся Всеукраїнський фестиваль повстанської пісні «За Україну! За її волю». Тож, теплого осіннього дня до обласного центру з’їхалися творчі колективи з усіх куточків Волині, як і торік участь у фестивалі взяли аматори сцени із Ковельщини. Делегацію очолили начальник відділу культури райдержадміністрації Тетяна Матяшук та директор Ковельської централізованої бібліотечної системи, Заслужений працівник культури України Галина Божик.

Фестиваль проведено з метою гідного відзначення Дня Захисника Вітчизни та українського козацтва, 77-ої річниці створення Української Повстанської Армії, національно-патріотичного виховання дітей та молоді, виховання свідомої громадянської позиції, відповідальності й готовності до захисту держави, пропагування творів патріотичної тематики

Символічно, що уже традиційно фестиваль відбувається на Покрову, адже впродовж багатьох століть Пресвята Богородиця була покровителькою   українських вояків – від козацтва до армії Української Народної Республіки та Української Повстанської Армії.

Скрізь майоріли синьо-жовті прапори, лучани та гості мали унікальну нагоду послухати стрілецькі та повстанські пісні, котрі лунали зі сцени, оглянути виставку історичних матеріалів про Українську Повстанську Армію та поспілкуватись із колоритними співаками у вишиванках та формі воїнів УПА.

Цього ж дня на Театральному майдані розгорнулися справжні повстанські криївки та курені. І чого в них тільки не знайти: столітні рушники, предмети побуту, старовинні ікони, експонати, фото і документи повстанської доби. Справжнє мистецьке дійство розгорнулось біля куреня, котрий презентувала Ковельщина: звучання повстанської пісні, у виконанні аматорів сцени із Ковельського району, вабило, як делегатів так і гостей фестивалю. А до пісні, як і годиться - смачні частування: пироги, вареники, сало та квашені огірочки.

В підсумку варто зазначити, що проведення Всеукраїнського фестивалю повстанської пісні «За Україну! За її волю» - це чудова нагода надихнутися патріотичним українським духом, адже повстанська і стрілецька пісня – це історична пам'ять про українських героїв.

Відділ з питань внутрішньої та інформаційної

політики апарату райдержадміністрації

Переглядів 1160

Галерея зображень