Версія для друку
П'ятниця, 13 вересня 2019 15:18

Відбулася нарада на тему підготовки до запуску ринку землі в Україні

Сьогодні, 13 вересня 2019 року, у режимі відеозв’язку, відбулася нарада заступника голови облдержадміністрації Валентина Цьося на тему підготовки до запуску ринку землі в Україні. У районній студії - заступник голови райдержадміністрації Аркадій Степанюк, представники профільних структурних підрозділів райдержадміністрації, органів місцевого самоврядування.

Як відомо, в Україні розпочато підготовку до запуску ринку землі, який має стартувати вже у 2020 році. 10 вересня 2019 року в Києві відбулася нарада з цього приводу під головуванням Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тимофія Милованова та заступника міністра з питань агропромислового комплексу Тараса Висоцького.

— Президент України доручив Уряду в найближчі терміни, практично до жовтня, розробити законопроект «Про ринок земель сільськогосподарського призначення та скасування мораторію на продаж землі» та подати його до Парламенту на схвалення. Відбулася уже нарада в профільному міністерстві, на якій були присутні й наші представники. Тож ми маємо спрацювати спільно та ефективно. Бо процес запуску ринку землі – безповоротний, зазначив Валентин Цьось. - Підготовка до запуску ринку землі, детінізація земельних відносин, приватизація державних підприємств, які працюють неефективно – такими бачить свої основні завдання новопризначений міністр в галузі агропромислового комплексу. На нараді у столиці Тимофій Милованов зазначив, що органи місцевого самоврядування повинні забезпечувати наповнення своїх бюджетів  завдяки законному та ефективному використанні земель.

За словами директора департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Юрія Горбенка, основне завдання для регіонів на сьогоднішній день – довести інформацію власникам земельних ділянок щодо підготовки до запуску ринку землі.

— З 12 вересня розпочала роботу безкоштовна гаряча урядова лінія 1545, що дозволяє оперативно вирішувати питання щодо ринку землі, з якими звертаються громадяни. Вона працює цілодобово. Також міністерством розроблено робочий варіант документу «ТОП-25 питань у земельній сфері», які найбільше цікавлять власників паїв напередодні запуску ринку, а також 88 запитань та відповідей щодо оформлення необхідних правовстановлюючих документів на землю. Вони направлені в РДА та органи місцевого самоврядування для вивчення та роботи. Гаряча лінія також працюватиме в департаменті агропромислового розвитку облдержадміністрації за телефоном 0673344542. До роз`яснювальної роботи будуть залучені спеціалісти департаменту, обласного управління юстиції та держгеокадастру, – мовив Юрій Мефодійович. - Головне на сьогодні – інформаційна робота. Важливо наголошувати власникам землі, що продаж землі – не обов`язок, а право. Серед ключових моментів президентського законопроекту заступник міністра виокремив декілька: з дня набрання чинності закону одночасно буде скасований мораторій на продаж земель всіх форм власності; комунальну та державну землю можна буде продавати тільки на електронних земельних аукціонах, приватну – за договором, зареєстрованим нотаріусом; право придбати землю матимуть лише громадяни України, територіальні громади, держава та юридичні особи, що зареєстровані в Україні тощо.

Тож, у підсумку, посадовці наголосили, що зусилля органів виконавчої влади обласного рівня і на місцях, представників територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади мають бути консолідовані і спрямовані на те, щоби підготовка до запуску ринку землі пройшла успішно.

Відділ з питань внутрішньої та інформаційної політики апарату райдержадміністрації

Переглядів 1040

Галерея зображень